Nem növeli a terhesség kockázatát a koronavírus

terhes
Vágólapra másolva!
„A jelenlegi információk szerint nem növeli a terhesség kockázatát a koronavírus-fertőzés" - mondta Dr. Vereczkey Attila nőgyógyász, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet igazgatója. Azt is hozzátette, hogy Kínában 9 eset volt, amikor fertőzött kismama ment szülni, de a vizsgálatok azt igazolták, hogy nem adta át a vírust az újszülöttnek. Mind a 9 esetben császármetszéssel zajlott a szülés. Dr. Vereczkey Attilát arról kérdeztük, hogyan védekezzenek a kismamák, mire kell figyelni, és a már megkezdett meddőségi kezelések folytathatók-e?
Vágólapra másolva!

Mi történik, ha valaki várandósan fertőződik meg?

Bár az erre vonatkozó adatok még nem elégségesek, de egyelőre ezt a megállapítást lehet tenni.

Dr. Vereczkey Attila fotó: Talán Csaba

Lehet-e már pontosan tudni, hogy a koronavírus milyen hatással lehet a kismamákra és az újszülöttekre?

A várandósság időszakára hatással lehet a vírusfertőzés következtében fellépő köhögés, tüdőgyulladás és a láz. De természetesen meg kell különböztetnünk azt is, hogy a terhesség melyik szakaszáról beszélünk. A korai szakaszban a vírusfertőzések bizonyos magzati fejlődési ártalmakat is okozhatnak, amelyeknek hosszú távú következményei is lehetnek. A második és harmadik trimeszterben fellépő fertőzések miatt már szülészeti szövődmények léphetnek fel, például koraszülés, magas vérnyomás és ehhez hasonló komplikációk. De jelen pillanatban nincs adat arra vonatkozóan, hogy a koronavírus-fertőzés növelné a magzati fejlődési rendellenességek gyakoriságát.

Külföldön volt már olyan eset, hogy a várandós kismama fertőzötten ment szülni?

Igen, a

Kínából érkezett publikációk 9 esetről számolnak be, amikor a kismama koronavírussal fertőzött volt. Mindegyik esetnél császármetszést végeztek az orvosok. Egyik esetnél sem bizonyították, hogy az édesanya továbbadta volna az újszülöttnek a vírust.

Két másik esetről számol be a szakirodalom, ahol a kisbabák koronavírussal fertőzöttek lettek, de itt sem lehet még pontosan tudni, hogyan is kapta el az újszülött a fertőzést: esetlegesen a szülés során, vagy a korai újszülött korban, vagy a szoptatás során.

Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics igazgatója fotó: Talán Csaba

Mit tanácsol a kismamáknak, hogyan védekezzenek a fertőzés ellen?

Nagyon fontos, hogy vigyázzanak magukra, kerüljék a nyilvános helyeket, és csak olyan emberekkel találkozzanak, akikkel feltétlenül muszáj.

Nagyon fontos betartani a higiéniás szabályokat, minimalizálni kell az emberekkel való találkozást. A szükséges terhesgondozással kapcsolatos vizsgálatokat persze el kell végeztetni, de mindenképpen a vizsgálat előtt érdemes konzultálni telefonon a kezelőorvossal a vizsgálat részleteiről.

Érdemes-e immunerősítő vitaminokat vagy egyéb táplálékkiegészítőket szednie a kismamáknak járvány idején?

Erre vonatkozóan sincs adat, hogy a vitaminok szedése csökkentené a vírus fertőzésének előfordulását, vagy csökkentené a tünetek súlyosságát. Természetesen a terhesvédő vitaminok szedése javasolt a várandósság alatt végig, valamint a szoptatás ideje alatt is, főleg a magzatfejlődési rendellenességek csökkentése miatt is.

Dr. Vereczkey Attila fotó: Talán Csaba

A járvány idején mit tehet a meddőségben szenvedő beteg, akinél elkezdődtek már a beavatkozások?

A meddőség önmagában is rendkívül stresszes - a jelenlegi helyzet pedig fokozza a bizonytalanságot. A mi intézetünk - természetesen követve a nemzetközi szakmai ajánlásokat - mindent megtesz azért, hogy segítsen a pácienseknek.

Dr. Vereczkey Attila fotó: Talán Csaba

A járvány idején is lehet folytatni a megkezdett kezeléseket?

Csak azokat a beavatkozásokat szabad elvégezni a járvány időszakában, amelyek biztonságosak, mert egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen hatásai lehetnek egy esetleges koronavírus-fertőzésnek.

Akiknek jelenleg folyamatban vannak a kezeléseik, elindultak a gyógyszeres stimulációs kezelések, úgy gondolom, azokat a meddőségi centrumoknak be kell fejezniük. Csak azokat a kezeléseket érdemes elhalasztani, amelyek nem szükségesek.

Javasoljuk, hogy a friss embrió beültetéseket ne végezzük el, inkább az embrió fagyasztása jelenthet korrekt megoldást. A folyamatban lévő beültetéseket a klinikánkon most is zökkenőmentesen végezzük, természetesen a maximális elővigyázatossággal.

Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet fotó: Talán Csaba

Milyen hatással lehet a koronavírus a petesejtekre?

Még nincs elég adat, hogy biztonsággal kijelenthessük, vannak-e káros hatásai a vírusnak a petesejtre. Jelen tudásunk szerint ilyen veszéllyel nem kell számolni, a koronavírus nincs káros hatással az ivarsejtekre. A lombikprogramot azonban el kell halasztani, ha az anyán megjelennek az influenzaszerű tünetek, vagy ha a meddő pár kapcsolatba lépett fertőzöttel.

Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet fotó: Talán Csaba

Milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy a páciensek a legbiztonságosabb körülmények között kapják meg a kezelést?

A legfontosabb az, hogy lázas, felső légúti tünetekkel rendelkező páciensek ne jelenjenek meg az intézetben - akkor sem, ha előre megbeszélt időpontjuk van. Telefonon kérjenek segítséget, hogy átütemezhessük az időpontokat és megtegyük a szükséges intézkedéseket. Amint mondtam, a folyamatban lévő, tünetmentes, alacsony rizikójú meddőségi kezeléseket tovább folytatjuk. A külföldről hazatért új páciensek kezelését egyelőre nem tudjuk vállalni, nekik javasoljuk a két hetes izoláció megtartását. Amennyiben tünetek nem jelentkeznek, illetve az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok nem igazolják a fertőzöttséget, akkor a kezelések folytathatók. Minden páciensnek át kell esnie a kötelezően előírt kötelező vizsgálatokon és a járványveszély miatt szükséges egykapus beléptető rendszeren, mielőtt az intézet területére lépne. Ezzel is védeni tudjuk a pácienseinket és az intézet munkatársait. Lehetőség szerint csökkentjük az orvos-páciens találkozást, így telefonos és online konzultációkat vezettünk be. A személyes konzultációk idejét tizenöt percre csökkentettük. A pácienseinket a várakozás alatt időben és térben is elválasztjuk. Töröltünk minden nem sürgősségi műtéti beavatkozást. Arra kérjük a pácienseinket, hogy most kivételesen egyedül érkezzenek, és tartsák be a két méter távolságot mindenkitől. Hozzanak magukkal saját tollat, hogy azzal töltsék ki a nyilatkozatokat. Azt is kérjük, hogy hordják az intézet területén a védőfelszereléseket, pl. kesztyűket, maszkokat, használják a fertőtlenítő szereket. Ezek a legfontosabbak, de természetesen folyamatosan fertőtlenítjük az intézetet. Ezen rendelkezésekkel minden lehetséges lépést megtettünk annak érdekében, hogy mind a pácienseinket, mind az intézet dolgozóit védjük, és minimalizáljuk a koronavírus-járvány által létrejött kockázatot.