Óriási áttörés: Magyarország önellátó lesz fertőtlenítőszerből

Koronavírus, vírus, Budapest, Keleti pályaudvar, vonat, vasút, vasútállomás, maszk, arcmaszk, fertőtlenítő, fertőtlenítés
Vágólapra másolva!
A Mol almásfüzitői telepe megkezdte a fertőtlenítőszerek gyártását. Az Operatív Törzzsel szervezik a logisztikát, először a kutakon, később a kiskereskedelemben is elérhető lesz a legyártott mennyiség. Napi 50 ezer liter fertőtlenítőt gyártanak majd, amivel hónapokig kielégíthető lesz a teljes ország igénye - jelentette be Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az idősotthonok területén is meg kell akadályozni a csoportosulásokat, ezért felvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el ezen intézményekben - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. 
Vágólapra másolva!

Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: a legfontosabb a járvánnyal kapcsolatban a megelőzés és a fertőtlenítés,

Ezeket mától elérhetővé teszik és folyamatosan szállítják az egészségügynek, a biztonsági szolgálatoknak, a közigazgatási szerveknek és a közlekedési vállalatoknak.

- mondta az ügyvezető igazgató.

A két új termék receptúrája a WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá.

A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a MOL Lub, így hazai beszállítótól, hazai cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket.

Ez lehet a záloga a gazdaság helyreállításának

Schanda Tamás hozzátette, hogy ez a bejelentés kiváló példája a vállalatok és a kormány együttműködésének. Ez a záloga annak, hogy a járvány után minél hamarabb talpra álljon a gazdaság. A legfontosabb, hogy az emberi életeket megóvjuk, és minden igény csak ezután következhet – mondta az államtitkár.

Schanda Tamás szólt arról is, hogy a külföldi beszerzés mellett mostantól jelentősen felfut a hazai gyártás is. Ez utóbbi tevékenység révén tompítani lehet az elmúlt évtizedben nem látott gazdasági visszaesést is – tette hozzá az államtitkár.

Újabb vállalatoknál is megjelent a honvédség

Ruszin Romulusz dandártábornok arról beszélt, hogy 84 vállalatnál van jelen mostantól a honvédség. A cél, hogy zavartalan legyen a termelés – tette hozzá.

- tette hozzá. Az északi és a déli határnál is jelen van a honvédség. A dandártábornok szólt arról is, hogy a járőrözés is folytatódik a 15 nagyvárosban. Több más megkeresés is érkezett a honvédséghez, hogy más városokban is járőrözzenek, mindez pedig a bizalmat mutatja.

Müller Cecília arról beszélt, hogy 226-ra emelkedett a fertőzöttek száma szerdára, és egy brit állampolgár meghalt.

Az országos tisztifőorvos elmondta: látogatási tilalom van az idősotthonokban. Hozzátette, hogy az idősotthonok területén is meg kell akadályozni a csoportosulásokat, mert így gyorsabban terjedhet a betegség. Felvételi zárlat van ezekben az intézményekben.

Újabb 15 milliárd egészségügyi felszerelésekre

Lakatos Tibor rendőrezredes, az Operatív Törzs szóvivője elmondta, hogy újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány további egészségügyi eszközök beszerzésére. Közölte, hogy az Operatív Törzs elrendelte az intenzív osztályok kapacitásának a bővítését.

Az utóbbi helyen 330 fő helyezhető el. Csak akkor fogják ezeket üzembe helyezni, ha szükséges lesz – mondta Lakatos Tibor.

Hozzátette: az egyes településeken bevezetett kijárási tilalom kapcsán a kormányhivatalok törvényességi észrevételeket tesznek. Arról is beszélt, hogy a hatósági házi karanténban lévők csak szabálysértést követnek el.

Eddig átlagosan 31 ezer forintos helyszíni bírságot szabtak ki, máig közel 200 esetben kellett lépnie a hatóságoknak – mondta az ezredes.