Mohács szocialista polgármestere, Csorbai Ferenc szombaton közleményt adott ki annak kapcsán, hogy a Duna-parti városban is regisztráltak egy koronavírusos megbetegedést. A településvezető kijelentette, hogy Mohács úgynevezett „coronaria gócponttá" vált. Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban vasárnapi sajtótájékoztatóján cáfolta az állítást. Csütörtökön aztán kiderült, álhírek terjesztése miatt feljelentették a polgármestert - írja a Bama a mohacsiujsag.hu információi alapján.

Csorbai Ferenc szombati közlése szerint

egy mohácsi személynél beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja, egy másik embert pedig a fertőzés gyanújával szállították kórházba. Az igazolt fertőzéssel kezelt beteg több mint száz emberrel találkozott az elmúlt két hét során, ezért a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek. Ilyen méretű kontaktálódás esetén a járványügyi tapasztalatok alapján hirtelen nagyszámú megbetegedés várható, akár helyi karantén elrendelésére is sor kerülhet.

A másnap, vasárnap tartott sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvosnak, Müller Cecíliának kellett cáfolnia a polgármester álhírét, és elmondta, hogy nem felel meg a valóságnak az a közlés, hogy Mohácson gócpont alakult ki, hiszen a koronavírusos betegek száma – az ország gyakorlatilag egész területén – egyenletesen oszlik el.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben gócpont keletkezne, arról elsőként a hatóság értesül majd és ilyen esetben azonnal meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Mohácson azonban nincsen gócpont – húzta alá Müller.

A Bama arról számol be, hogy érdeklődésükre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon csütörtökön azt közölték, hogy az esettel összefüggésben feljelentés érkezett a Mohácsi Rendőrkapitányságra, az abban foglaltak vizsgálata folyamatban van.

A nyomozó hatóság a törvényben meghatározott határidőn belül dönt a nyomozás elrendeléséről, vagy a feljelentés elutasításáról, illetve kiegészítéséről.

Csorbai FerencForrás: Facebook/Ferenc Csorbai

Azt a rendőrség nem közölte, nem is közölhette, ki tette a feljelentést. A Mohácsi Újság információja szerint a feljelentést egy budapesti magánszemély, Tényi István tette, aki azzal vált ismertté, hogy számos fel- és bejelentést tett az ország szinte valamennyi pontján.

A nyomozás esetleges elrendelése nem lenne példa nélküli, álhírek terjesztése miatt több eljárás is indult a napokban Magyarországon.

A Baranya megyei hírportál felidézi, hogy közveszéllyel fenyegetés (ez az álhírterjesztés megnevezése a jogi szakzsargonban) miatt indítottak eljárást mások mellett egy 23 éves Nógrád megyei férfi ellen, aki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban terjesztett rémhíreket Nógrád megyében – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A pusztaberki férfi kedden egy internetes üzenőfelületen olyan, minden alapot nélkülöző állítást tett közzé, miszerint az egyik Nógrád megyei településről egy embert kórházba szállítottak koronavírus-fertőzés gyanúja miatt, és a vele érintkezők többsége elkaphatta a betegséget, így a község lesz a vírus epicentruma.

Az álhírt – az esetleges pánik megelőzése érdekében – a helyi önkormányzat nyilatkozatban cáfolta.

A hatályos Btk. szerint aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A „közveszély színhelyén„ kitétel kétszeres megjelenítése a tényállásban egyértelművé teszi, hogy a rémhírterjesztés kizárólag akkor valósul meg, ha az a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére.

A kormány egyébként éppen a passzus szigorítására készül,

javaslata szerint aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő 

 - írja a hírportál.

Csorbai Ferenc az a polgármester, aki úgy nyert választást Mohácson, hogy az érvénytelen szavazatok száma több, mint duplája volt a rá leadott szavaztok számának. Nem volt ugyanis ellenfele, a város népszerű fideszes polgármestere, Szekó József ugyanis közvetlenül a választás előtt meghalt. Csorbai a tiltakozások ellenére nem mondott le, ami tovább csökkentette amúgy is alacsony népszerűségét. Lehet, hogy az álhír terjesztésével ezt akarta kompenzálni.