Az országos tisztifőorvos elrendelt több veszélyhelyzeti intézkedést

2020.03.26. 22:40

Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (2) bekezdés a) pontjában és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva – normatív határozatot adott ki - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Ezek - többek közt - azok a lépések, amelyek lejárnak a veszélyhelyzet lejártával együtt. Mint emlékezetes, az ellenzék nem járult hozzá a vészhelyzetről szóló törvény sürgős tárgyalásához, így a parlament csak hétfőn tud róla szavazni. Addig viszont a vészhelyzet lejár, ezért a kormány arra kért minden fenntartót, hogy saját hatáskörben hosszabbítsa meg a lépéseket.

A határozat megtiltja

- a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,

- a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,

- a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskorvessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen mentő méri egy vezető hőmérsékletét a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én.Forrás: MTI/Varga György

A határozat lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek és a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában való közreműködésre kéri fel.