Századvég: A magyarok több mint kétharmada a koronavírus-törvény mellett áll

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok az Országgyűlés hétfői ülésén nem szavazták meg a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel és a veszélyhelyzeti intézkedések fenntartásával kapcsolatos törvényt. A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ebben a kérdésben, amelynek aktualitását fokozza, hogy a következő héten a képviselők ismét szavaznak a javaslatról.
Vágólapra másolva!

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 81 százaléka hallott arról, hogy a kormány szóban forgó törvényjavaslatát a politikai pártok egy része nem támogatta, ezzel szemben a 19 százalékuk nem értesült róla.

Megállapítható, hogy

a magyar válaszadók többsége a járvány által okozott rendkívüli helyzetre tekintettel az aktuálpolitikai küzdelmek félretételét sürgeti a gyors reagálás érdekében.

A megkérdezettek több mint kétharmada (68 százaléka) szerint a politikai erőknek támogatniuk kell a veszélyhelyzetet meghosszabbító jogszabályt, ezzel szemben a 24 százalékuk úgy véli, hogy a rendkívüli intézkedések fenntartása túlhatalmat biztosítana a kormánynak.

Forrás: Századvég

A jobboldali válaszadók határozottan támogatják a szóban forgó jogszabály meghozatalát (87 százalék), valamint a középen állók többsége is ezen az állásponton van (58 százalék), ezzel szemben a 9, illetve 33 százalékuk nem tartja indokoltnak a politikai viták háttérbe szorítását a hatékonyabb védekezés érdekében. A rendkívüli lépések következtében a kormány túlzott hatalmát vizionálók aránya a baloldali szavazók körében a legmagasabb (49 százalék), de még e válaszadók 41 százaléka is támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó törvényjavaslat megszavazását.

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a Fidesz-KDNP szavazói tartják a legszükségesebbnek az említett jogszabály támogatását: 93 százalékuk egyetért az aktuálpolitikai küzdelmek félretételével, és mindössze a 4 százalékuk nem tartja ezt indokoltnak. Érdekesség, hogy a szóban forgó kérdés megosztja valamennyi ellenzéki párt szavazótáborát, ugyanis a válaszadók a kialakult különleges helyzetre tekintettel nem feltétlenül a pártvezetőik és véleményvezéreik által meghatározott irányok mentén ítélik meg a járvány terjedésének lassításával összefüggő közéleti kérdéseket. Ezzel magyarázható, hogy a Jobbik szimpatizánsainak közel kétharmada (65 százalék) a kormánypártiak véleményét osztja a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban, és pusztán a 29 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. Hasonló támogatottsági arány látható a Mi Hazánk Mozgalom táborában is (65 százalék). Szintén figyelemre méltó, hogy az MSZP-Párbeszéd és az LMP szavazóinak harmada, de még a liberális nézeteket képviselő, illetve a kormánnyal szemben leginkább kritikus Momentum és DK szavazóinak is több mint az egynegyede (26-26 százalék) indokoltnak tartja a különleges intézkedések fenntartását (a baloldali pártoknál 41-66 százalék között alakul az ellenzők aránya). A konkrét pártpreferenciával nem rendelkezők, vagy más politikai erőket támogatók 61 százaléka a koronavírus-törvény mellett foglal állást, csupán 34 százaléka ellenzi annak elfogadását.

Összegezve megállapítható, hogy a magyarok többsége – felismerve a járványhelyzet által indokolt biztonsági intézkedések jelentőségét – kulcsfontosságúnak tartja a gyors és eredményes védekezés feltételeinek megteremtését.