A legtöbb ember ugyanúgy, ugyanazokkal az ételekkel készül húsvétra, mint máskor. Igaz, idén valószínűleg a locsolók látogatását le kell mondani. Nem kell azonban tartania attól a magyar vásárlóknak, hogy a koronavírus miatt nem kerül tojás a húsvéti asztalra, mivel a tojástermelés folyamatos, és az áruházakban is állandóan érkezik a friss termék. Pánikvásárlásra, nagy mennyiségű felhalmozásra tehát semmi szükség. Az árakban azonban némi emelkedés várható - mondta el a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. 

"Idén is kerül néhány darab festett tojás, és némi sonka az asztalra. Anyukám például Békés megyében él, ahol Húsvétkor hagyományos ételnek számít a kocsonya. Természetesen idén is készít majd egy-két tányérral, de mivel most nem számít nagy vendégseregre, így a mennyiség helyett a minőség kerül előtérbe. Ez nálunk is így lesz. Veszünk egy kis sonkát, de nem az ötkilósat, és pár tojást is főzünk mellé. Hogy a szépen terített asztal, mint jelkép meglegyen mondjuk egy idő nő, akit gyomaendrődi otthonában értünk el" - ezt mondta  egy debreceni asszony, amikor azzal kerestük meg, hogy hogyan készül húsvétra.

Szerinte fontos, hogy még ha nem is vár vendégeket, átélhesse az ünnep pillanatait, és a lehetőségekhez képest széppé tegye azokat.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Egy idős, 70 év feletti, gyomaendrődi asszony elmondta, hogy náluk is minimálisra csökken idén a húsvéti készülődés, így a tojásfogyasztás is.Míg korábban rengeteg vendéget fogadtak húsvétkor, egy ideje már a szűk családi körben töltik a húsvétot, idén pedig kettesben ünnepelnek a férjével:

"Nem nagyon járnak már hozzánk az utóbbi néhány évben egyébként sem, kivéve a közeli rokonok, családtagok. Idén ők sem tudnak jönni a járvány miatt, úgyhogy ketten leszünk a férjemmel. Így most háttérbe szorulnak a hagyományok,
nem lesz se locsolkodás, se tojásfestés. Persze, hogy a húsvétnak megadjuk a módját, hozattunk 30 darab tojást a közértből, meg egy kis kötözött sonkát, hogy azért az asztalon legyen valami.

Azt mondja, van, hogy a szomszédasszonytól kapnak házi tojást, de most nem volt neki.

"Szerencsések vagyunk, mert nálunk a boltokból házhoz szállítják, ami kell. Ráadásul az egyik helyi közértben dolgozik az ismerősöm, van, hogy ő hozza el nekem, ami kell, csak szólnom kell neki. Illetve van egy bejárónőm is, őt is elküldöm vásárolni hetente. A higiéniára eddig is nagyon ügyeltem, természetesen most mindennél fontosabnak tartom. A boltból szállított árut, ami olyan, fertőtlenítős vizzel áttörölgetem, és vízzel is lemosom. A tojásokkal is így teszek. Egyesével áttörölgetem, és megmosom őket főzés előtt, illetve még egyszer vízzel a főzés után is."

Egy Békés megyei termelő megkeresésünkre azt mondta, hogy nem fél semmitől, idén húsvétkor ugyanúgy biztosítva lesz számára a megélhetés, mint máskor:

"A termelés ilyenkor sem áll le, a tyúkok tojni fognak, ugyanúgy, mint bármikor máskor. Nekem
megvan a megszokott vevőköröm, akik ugyanúgy vásárolnak tőlem, mint eddig, én el is viszem nekik a tojást, ha kell. A tisztaságra mindig is figyeltem, csakis megmosott, letisztogatott tojásokat adtam át a vásárlóimnak,most pedig állandó társaim a fertőtlenítőszerek, a gumikesztyű és a védőmaszk. Úgy gondolom, most sincs mitől félnem, szerencsére tojásból is, és vevőből is van elég - mondta a középkorú asszony. 

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt két hétben az eddigieknél jóval több tojást igényeltek az áruházak. Az utóbbi néhány hétben, a járványügyi helyzet miatt szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek.

Ami biztos, hogy lesz elég tojás húsvétkor, de az áremelkedését vetíti előre, hogy az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedésre lehet számítani. Az emelkedést a nemzetközi szállítási költségek növekedése, és az importált takarmány ára okozza - közölte korábban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Egy "átlagos" húsvétkor 270-280 millió darab tojást adnak el országszerte, ami körülbelül 10 százaléka az éves fogyasztásnak.

A szövetség szerint ahhoz, hogy a lakosság tojásellátása hosszú távon is biztosított legyen, az állatjólléti -és beruházási támogatások rendszerének továbbra is a megszokott módon kell működnie.
Azt is megemlítették, hogy 

a termelőknek mindig, az átlagos hétköznapokon is be kell tartaniuk a  szigorú higiéniai előírásokat. A tojástermelő gazdák a járvány miatt több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelőknél is fontos a védőfelszerelés folyamatos biztosítása: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.