Lesz elég tojás húsvétkor

Vágólapra másolva!
A legtöbb ember ugyanúgy, ugyanazokkal az ételekkel készül húsvétra, mint máskor. Igaz, idén valószínűleg a locsolók látogatását le kell mondani. Nem kell azonban tartania attól a magyar vásárlóknak, hogy a koronavírus miatt nem kerül tojás a húsvéti asztalra, mivel a tojástermelés folyamatos, és az áruházakban is állandóan érkezik a friss termék. Pánikvásárlásra, nagy mennyiségű felhalmozásra tehát semmi szükség. Az árakban azonban némi emelkedés várható - mondta el a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. 
Vágólapra másolva!

"Idén is kerül néhány darab festett tojás, és némi sonka az asztalra. Anyukám például Békés megyében él, ahol Húsvétkor hagyományos ételnek számít a kocsonya.

Ez nálunk is így lesz. Veszünk egy kis sonkát, de nem az ötkilósat, és pár tojást is főzünk mellé. Hogy a szépen terített asztal, mint jelkép meglegyen mondjuk egy idő nő, akit gyomaendrődi otthonában értünk el" - ezt mondta egy debreceni asszony, amikor azzal kerestük meg, hogy hogyan készül húsvétra.

Szerinte fontos, hogy még ha nem is vár vendégeket, átélhesse az ünnep pillanatait, és a lehetőségekhez képest széppé tegye azokat.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Egy idős, 70 év feletti, gyomaendrődi asszony elmondta, hogy náluk is minimálisra csökken idén a húsvéti készülődés, így a tojásfogyasztás is.

Míg korábban rengeteg vendéget fogadtak húsvétkor, egy ideje már a szűk családi körben töltik a húsvétot, idén pedig kettesben ünnepelnek a férjével:

"Nem nagyon járnak már hozzánk az utóbbi néhány évben egyébként sem, kivéve a közeli rokonok, családtagok. Idén ők sem tudnak jönni a járvány miatt, úgyhogy ketten leszünk a férjemmel. Így most háttérbe szorulnak a hagyományok,

Azt mondja, van, hogy a szomszédasszonytól kapnak házi tojást, de most nem volt neki.

"Szerencsések vagyunk, mert nálunk a boltokból házhoz szállítják, ami kell. Ráadásul az egyik helyi közértben dolgozik az ismerősöm, van, hogy ő hozza el nekem, ami kell, csak szólnom kell neki. Illetve van egy bejárónőm is, őt is elküldöm vásárolni hetente. A higiéniára eddig is nagyon ügyeltem, természetesen most mindennél fontosabnak tartom. A boltból szállított árut, ami olyan, fertőtlenítős vizzel áttörölgetem, és vízzel is lemosom. A tojásokkal is így teszek. Egyesével áttörölgetem, és megmosom őket főzés előtt, illetve még egyszer vízzel a főzés után is."

Egy Békés megyei termelő megkeresésünkre azt mondta, hogy nem fél semmitől, idén húsvétkor ugyanúgy biztosítva lesz számára a megélhetés, mint máskor:

"A termelés ilyenkor sem áll le, a tyúkok tojni fognak, ugyanúgy, mint bármikor máskor. Nekem

most pedig állandó társaim a fertőtlenítőszerek, a gumikesztyű és a védőmaszk. Úgy gondolom, most sincs mitől félnem, szerencsére tojásból is, és vevőből is van elég - mondta a középkorú asszony.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt két hétben az eddigieknél jóval több tojást igényeltek az áruházak. Az utóbbi néhány hétben, a járványügyi helyzet miatt szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek.

Ami biztos, hogy

- közölte korábban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Egy "átlagos" húsvétkor 270-280 millió darab tojást adnak el országszerte, ami körülbelül 10 százaléka az éves fogyasztásnak.

A szövetség szerint ahhoz, hogy a lakosság tojásellátása hosszú távon is biztosított legyen, az állatjólléti -és beruházási támogatások rendszerének továbbra is a megszokott módon kell működnie.
Azt is megemlítették, hogy

a termelőknek mindig, az átlagos hétköznapokon is be kell tartaniuk a szigorú higiéniai előírásokat. A tojástermelő gazdák a járvány miatt több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelőknél is fontos a védőfelszerelés folyamatos biztosítása: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.