Kelet-Közép-Európában először: az SZTE hallgatói ingyen férnek hozzá 4000 távkurzushoz

2020.03.27. 12:52

Coursera for Campus együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Coursera, hogy ezzel is támogassák a koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett online tanulást. Az együttműködés értelmében az SZTE hallgatói ingyen férnek hozzá a világ legjobb egyetemeinek és vállalatainak mintegy 4000 kurzusához.

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a Szegedi Tudományegyetem a többi egyetemhez hasonlóan 2020. március 23-án áttért a távoktatásra.  A rendkívüli online oktatás minden képzést érint, vagyis az egyetem 21 ezer hallgatója kezdte meg a napokban a tananyag online elsajátítását az SZTE több mint 15 000 kurzusán. 

A Coursera a világ legnagyobb online oktatási platformja, melyet 2012-ben alapított a Stanford Egyetem két professzora, Andrew Ng and Daphne Koller, hogy MOOC (Massive Open Online Courses) tananyagokat, azaz online, tömegek számára nyitott kurzusokat kínáljanak, amelyek bárhol, bármikor elvégezhetők. Mára több mint 49 millióan tanulnak világszerte a Coursera rendszerében. A Coursera több mint 3800 kurzust kínál a világ top 200 egyetemének kurzusaiból, valamint ipari szereplők oktatási anyagaiból, többek között a Yale Egyetem, a London University és olyan nagyvállalatok képzéseit, mint a Google és az IBM.

Szegedi TudományegyetemForrás: Somorjai Ferenc/wikipedia.org

2020. március 23-tól a Szegedi Tudományegyetem 7500 hallgatója Közép-Európában először kapott hozzáférést a Coursera anyagaihoz a Coursera for Campus révén. A Coursera for Campus, amelyet 2019-ben indítottak el, egy új lehetőség az egyetemek számára, hogy használják a Coursera anyagait, és ezáltal szakmailag releváns, multidiszciplináris online tudást biztosítsanak hallgatóiknak. A Szegedi Tudományegyetem a Coursera koronavírus-járványra reagáló kezdeményezése (Coronavirus Response Initiative) kapcsán megemelhette azon SZTE hallgatók létszámát, akik egyszerre, ingyenesen használhatják a rendszert. 

A COVID-19 koronavírus-járvány világszerte érinti a felsőoktatási intézményeket, és ez 156 országban 1,4 milliárd diák életére van hatással. Ebben a kritikus pillanatban a felsőoktatási intézményeknek együtt kell működniük abban, hogy átálljanak a digitális oktatásra, és online támogassák a hallgatók tanulását - mondta Leah Belsky, a Coursera vezérigazgatója. "Örömmel léptünk partnerségre a Szegedi Tudományegyetemmel, amely kiváló példa arra, hogy ebben a nehéz időben hogyan lehet támogatni a hallgatókat az online tanulás terén, és hogyan lehet lehetővé tenni, hogy a diákok folytathassák tanulmányaikat" - tette hozzá.

A Coursera kurzusai - melyek átfogják a népszerű egyetemi tantárgyakat, így  például a mérnöki, üzleti, informatikai, egészségügyi és művészeti kurzusokat - a tananyagot hetekre osztják, és videóleckéket, olvasóleckéket tartalmaznak.  A tananyag elsajátítása gyakorlótesztekkel és vizsgatesztekkel mérhető, és a hallgatók a kurzusok végén e-oklevelet is kaphatnak.

Ezek a kurzusok jól kiegészítik a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi tantervét, sőt, a Coursera olyan kurzusokat is kínál, amelyek a szegedi egyetemen pillanatnyilag nem érhetők el online. A Coursera partnerei között ott vannak az SZTE-vel az Európai Egyetemek Szövetsége révén partnerségre lépett intézmények is, a Lund Egyetem és a Ludwig-Maximilian Egyetem kínál kurzusokat a Courserán.

Szeged, 2010. augusztus 19. A Szegedi Tudományegyetem központi épülete a Dugonics térenForrás: MTI/Soós Lajos

A Szegedi Tudományegyetem 20 éve hirdeti meg távoktatási tagozaton a gazdálkodási és menedzsment szakot, a Gazdaságtudományi Kar veretes távoktatási képzését eddig több mint 700-an végeztek el sikeresen. A távoktatás fejlesztése az egyetem Intézményfejlesztési tervében is meghatározott stratégiai cél. A projekt révén már eddig is számos online tananyag készült, amelyek bekerültek az egyetemi oktatás vérkeringésébe. 

A kialakult egészségügyi veszélyhelyzet miatt a Szegedi Tudományegyetem az online oktatást a tervezettnél korábban vezette be, köszönhetően a Coursera koronavírus kapcsán végrehajtott intézkedéseinek, ráadásul a tervezettnél szélesebb körben. Ennek köszönhetően az egyetem hallgatói elvégezhetik más egyetemek Coursera-kurzusait is - mondta Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese. A cél ezzel a kiváló lehetőséggel is a rendkívüli távoktatás széleskörű támogatása. Az együttműködés középtávú célja, hogy a Coursera kurzusok egy része akár beépülhessen az egyetemi tantervekbe is - tette hozzá.