Megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedéseket ígér a rendőrség a kijárási korlátozás idejére

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, maszkos ember, utca, járókelő
Vágólapra másolva!
A rendőrség segítő, empatikus intézkedésekkel ösztönzi a lakosságot a szombattól életbe lépő kijárást korlátozó rendelkezés betartására - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Nem a büntetés a cél, hanem a koronavírus-járvány megállítása.
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely a közterületeknek és a nyilvános helyeknek a korlátozásával összefüggésben a magyar lakosságnak a különböző szabályait mutatja be. Ez az úgynevezett kijárási korlátozás, amely a magyar közlöny kormányrendeletében megfogalmazásra került. Ennek a hatályát március 28. és április 11. között jeleníti meg a kormányrendelet.

A rendkívüli jogrend ideiglenes megszűnése idején is végrehajtják a hatósági karantén ellenőrzését, ha kell, szankcionálják - mondta Kiss Róbert. Eddig 39 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását, a legtöbben betartják a szabályokat, köszönet nekik – mondta az alezredes.

A kijárási korlátozás lényege, hogy senki se csoportosuljon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília elmondta: a laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 300-ra nőtt, ugyanakkor örömteli hír, hogy emelkedett a gyógyultak száma is, 28-ról 34-re, újabb haláleset pedig nem történt. Az elmúlt napon határozatot hozott az országos tisztifőorvos, hogy fenntartsák azokat az intézkedéséket, amelyeket a járvány lassítása érdekében hoztak.

- sorolta.

Az intézkedések betartatásához továbbra is a rendőrség segítségére számítanak.

A kijárási korlátozás célja, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Orbán Viktor által pénteken bejelentett kijárási korlátozásról azt mondta: az egész lakosság védelmét szolgálja a döntés. A tisztifőorvos arra is kitért, hogy kerülendő a csoportosulás, mert így terjed leginkább a vírus. Hozzáfűzte: az alapszükségleteket mindenképpen kielégítik. Köszönetet mondott a művészeknek és a segítő akciók szervezőinek az otthonmaradás támogatásáért.

- javasolta Müller Cecília, hozzátéve, ha beteg a gyerek, ne vigyük az utcára. Beszélgessünk sokat a gyerekekkel, készítsenek rajzokat. A felnőttek feszültsége ne ragadjon rá a kicsikre. A házi kedvenceket is szabad sétáltatni, de ezt sem csoportosan – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta,

Hozzátette, bármilyen intézkedést hozhatnak, amely a megbetegedések és a halálozások számát csökkenti.

Az idősek csak akkor menjenek el vásárolni, ha feltétlenül szükséges Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arról is beszélt, a sürgősségi beavatkozások és azok a kezelések, amelyek elmaradása az életminőség romláshoz vezetnének, nem halaszthatók el.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert rendőrezredes azt mondta,

Kiss Róbert kiemelte, az Operatív Törzs a különleges jogrendi időszakot követően is ülésezni fog, és ellátja a szükséges faladatokat.