A koronavírus nem akadályozza a mezőgazdasági munkát Magyarországon

Oroszország, mezőgazdaság
5896223 28.05.2019 An aerial view shows a tractor sowing fodder seeds in a cornfield at the settlement of Poymennoye, in Novosibirsk region, Russia. Alexandr Kryazhev / Sputnik
Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági munkavégzést a koronavírus okozta helyzet semmilyen körülmények között nem akadályozza - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke ma az M1 aktuális csatornán. Jakab István azt mondta: a gazdák változatlanul végzik a tavaszi munkálatokat, és az állattenyésztésben is folyamatos a tevékenység. Mindenkitől kellő figyelmet, körültekintést igényel a kialakult helyzetben, ugyanakkor a munkát el lehet, és el is kell végezni – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A gazdákat jelentős nehézségek elé állította a határok lezárása, hiszen az idénymunkások így nem tudnak könnyen átjárni – mondta el a Magosz elnöke. Szerinte a problémával kicsit fáziskésésben, de az Európai Unió is elkezdett foglalkozni.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

Jakab István hozzátette,

fontos, hogy a munkaerő-problémát Magyarország inkább határain belül oldja meg.

Átmenetileg van lehetőség arra, hogy bekövetkezzenek átcsoportosítások, mivel bizonyos ágazatokban munkaerő-felesleg keletkezett a járvány miatt. Az átcsoportosítások érdekében a közmunkaprogramokat is át kellene tekinteni - mondta.