A mezőgazdasági munkavégzést a koronavírus okozta helyzet semmilyen körülmények között nem akadályozza - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke ma az M1 aktuális csatornán. Jakab István azt mondta: a gazdák változatlanul végzik a tavaszi munkálatokat, és az állattenyésztésben is folyamatos a tevékenység. Mindenkitől kellő figyelmet, körültekintést igényel a kialakult helyzetben, ugyanakkor a munkát el lehet, és el is kell végezni – tette hozzá.

A gazdákat jelentős nehézségek elé állította a határok lezárása, hiszen az idénymunkások így nem tudnak könnyen átjárni – mondta el a Magosz elnöke. Szerinte a problémával kicsit fáziskésésben, de az Európai Unió is elkezdett foglalkozni.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

Jakab István hozzátette, fontos, hogy a munkaerő-problémát Magyarország inkább határain belül oldja meg. Átmenetileg van lehetőség arra, hogy bekövetkezzenek átcsoportosítások, mivel bizonyos ágazatokban munkaerő-felesleg keletkezett a járvány miatt. Az átcsoportosítások érdekében a közmunkaprogramokat is át kellene tekinteni - mondta.