Elrendelték a nyomozást Mohács polgármestere ellen álhírek terjesztésének gyanúja miatt

csorbai ferenc mohács polgármestere
Csorbai Ferenc, Mohács polgármestere.
Vágólapra másolva!
Közveszéllyel való fenyegetés - ez a jogi szakzsargonban használt kifejezés az álhírek terjesztésére - miatt elrendelték a nyomozást Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi, MSZP-s polgármesterével szemben -közölte a Pécsi Újság.hu-val a megyei rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról már korábban is beszámoltak, csütörtökön feljelentést tett egy budapesti magánszemély, azt követően, hogy Mohács polgármestere, Csorbai Ferenc közleményt adott ki annak kapcsán, hogy a Duna-parti városban is regisztráltak egy koronavírusos megbetegedést.

A település vezetője kijelentette, hogy Mohács úgynevezett "coronaria gócponttá" vált.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban vasárnapi sajtótájékoztatóján cáfolta ezt az állítást.

Csorbai közlése szerint "egy mohácsi személynél beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja, egy másik embert pedig a fertőzés gyanújával szállítottak kórházba. Az igazolt fertőzéssel kezelt beteg több mint száz emberrel találkozott az elmúlt két hét során, ezért a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek. Ilyen méretű kontaktálódás esetén a járványügyi tapasztalatok alapján hirtelen nagyszámú megbetegedés várható, akár helyi karantén elrendelésére is sor kerülhet"- írta a polgármester.

Másnap, vasárnap tartott sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos, Müller Cecília elmondta, hogy

nem felel meg a valóságnak az a közlés, hogy Mohácson gócpont alakult ki,

hiszen a koronavírusos betegek száma - az ország gyakorlatilag egész területén - egyenletesen oszlik el.

A tisztifőorvos hozzátette, hogy amennyiben gócpont keletkezne, arról elsőként a hatóság értesül majd.

Müller Cecília országos tisztifőorvos határozottan cáfolta Csorbai Ferenc állítását. Fotó: Koncz Márton - Origo

Az országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt is közölte, természetesen figyelik a járványügyi adatokat, minden nap pontosan meghatározzák, hol laknak olyan emberek, akiknél pozitív a teszt. Ha pedig felfedeznek egy gócpontot, azonnal meghozzák a szükséges intézkedéseket.

- hangsúlyozta Müller Cecília.

A Baranyai Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a lapnak közölte, hogy a Mohácsi Rendőrkapitányság feljelentés alapján nyomozást rendelt el közveszéllyel fenyegetés miatt, azonban kérte kizárását, az eljáró szerv kijelölése folyamatban van.

A hatályos Btk. szerint,

aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nem volt másik jelölt

Mohácson a szocialista Csorbai Ferenc egyedüli jelöltként indult a tavalyi önkormányzati választáson, mivel meghalt a fideszes polgármester, Szekó József, néhány nappal a választás előtt. Csorbai nem volt hajlandó visszalépni, hogy új választást írhassanak ki, és legyen választási lehetősége a mohácsiaknak. Végül a 15 ezer szavazásra jogosult mohácsi közül 1800 körüli fő szavazott Csorbai Ferencre. Ellenben bekerült az urnákba 4000 érvénytelen szavazat. A helyi Fidesz akkor azt mondta, a választók akaratának kinyilvánítása ezzel egyértelművé vált.