Ma dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról a parlament

2020.03.30. 09:54

Az Országgyűlés ma meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében és lehetővé teheti, hogy a kabinet további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt. A kormánypártok a koronavírus veszélye miatt már a mostani hét elején meghosszabbították volna, az ellenzék viszont megakadályozta, ezúttal akadályozni próbálta a megfelelő védekezést.

A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament egynapos ülése hétfőn 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. 

Néptelen utcák a Parlament körül a múlt hétenForrás: Kálló Péter - Origo

Ma döntenek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy

a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kormány koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak. Mindkét előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség.

A határozathozatalok után az azonnali kérdésekre két óra, az interpellációkra pedig egy óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések harminc percben hangozhatnak el. A Ház ülése várhatóan napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

Az ellenzék húzta az időt, miközben terjedt a koronavírus

A múlt héten, hétfőn a kormánypártok a Házszabálytól eltérve, sürgős eljárásban szerették volna meghosszabbítani a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet,
csakhogy az ellenzéki pártok ellenálltak.

A Házszabály az ilyen esetekben négyötödös parlamenti többséget ír elő, ennyi képviselője nincs a Fidesznek és a KDNP-nek, kétharmados többségük van.

Mindenki maradjon otthon!

A védekezés egyik legfontosabb eleme egyébként, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Több fórumon is arra kéri a magyar kormány, az operatív törzs és több ismert ember is az embereket, elsősorban az időseket, hogy mindenképpen maradjanak otthon, hogy így segítsenek a koronavírus-járvány megfékezésében.

Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján elhangzott, hogy a szombat óta meghalt két idős beteg 86 és 90 éves volt, az eddig meghalt 13 beteg átlagéletkora 69 év. Valamennyien egyéb, súlyos betegséggel is küzdöttek. Azt is egyértelműen elmondták, hogy az idősek 9-12-es vásárlási idősávja délelőtt nem egy extra lehetőség, hanem létszükséglet, de inkább rokonok, ismerősök segítsenek nekik. 

Ha összefogunk, sokat tehetünk a járvány megfékezéséért és az idősek védelméért. Kérjük, hogy segítse az idősek számára szóló felhívások megosztását a közösségi médiában, vagy akár az alább letölthető plakát kihelyezését a saját környezetében, a lépcsőházban, a bejárati kapukon! Vigyázzunk egymásra! – közölte korábban a koronavírus helyzetéről folyamatosan tájékoztató kormányzati portál. Az alábbi plakát egyébként már több budapesti és más, vidéki városi társasházban is megjelent.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján ismét felhívta a figyelmet: továbbra is egyértelmű cél a járvány terjedésének lassítása, és ehhez feltétlenül szükséges a teljes lakosság együttműködése. 

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy a járvány terjedésének lassítása céljából kijárási korlátozásokat vezettek be, aminek egyik fontos pontja az idősek boltba járását érinti. Ahogy írtuk, a 65 év felettiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják a boltokat, piacokat, gyógyszertárakat, drogériákat. Ez azt jelenti, hogy a 65 év alattiak csak ezen időszakon kívül mehetnek ezekre a helyekre. A miniszterelnök azt mondta: a cél, hogy az időseket szétválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.

Erre azért van szükség, mert ahogy korábban az országos tisztifőorvos is felhívta a figyelmet, a koronavírus messze az idősekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb. Az időskor önmagában is kockázati csoportot jelent.

Az idős emberekre utalva ezt mondta az országos tisztifőorvos: Tudjuk, hogy ez tőlük is nagy áldozatot és megértést kíván, hiszen legtöbben közülük soha nem éltek még át hasonló világjárványt, és nehéz megérteniük, hogy most egy láthatatlan ellenséggel szemben küzdünk - mondta Müller Cecília.

Féltjük őket és próbáljuk elkülöníteni őket attól a veszélytől, amely rájuk leselkedik. Kérek szépen sokkal nagyobb empátiát a társadalom részéről, a fiatalok részéről is - tette hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvosFotó: Koncz Márton - Origo

Szlávik János infektológus főorvos korábban arról beszélt, hogy a betegek csupán 20 százalékánál fordul súlyossá a betegség, ilyenkor néhány napos köhögés után magasabb láz, súlyos köhögés, rendkívüli fejfájás és gyengeség jelentkezik. Ekkor a betegség a súlyos stádiumba vált át.

Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulhatnak, ami sokszor hetekig is eltarthat.

Mindenkire kötelezőek a szabályok

Fontos megjegyezni, hogy az azonosított koronavírus-fertőzések száma most már napról napra egyre emelkedik. Ebben a helyzetben mindenkinek megvan a maga dolga.
Az idősnek, a fiatalnak, a hatóságnak, az egyéneknek és mindenkinek, hiszen az egész világra és az egész országra kiterjedő járvány zajlik.

Mind a szakemberek, mind a józanabb közéleti szereplők többször elmondták, hogy mindenkinek meg kell tenni, ami rajta múlik.
Nincsenek elkülönült társadalmi csoportok, hanem mindnyájunkra nézve kötelezőek azok a szabályok, amelyek lassíthatják a járványt és a megbetegedésszámot is alacsonyabbá tehetik.Hogyha betartjuk ezeket, akkor esélyünk van arra, hogy kisebb számú megbetegedéssel megússza Magyarország ezt a járványt, és akkor ellaposodik a járványgörbe, és minden intézkedés, amit eddig tett a kabinet idejekorán és arányosan azzal, amire éppen szükség volt, meghozza azt az eredményt, amelyet együtt, közös erőfeszítéssel teszünk.

Aki teheti, maradjon otthon.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Többen buzdítanak otthonmaradásra

Liptai Claudia is videóban buzdítja az embereket az otthonmaradásra. Ő maga 3 hete van otthon, és csak akkor megy el máshová, ha nagyon muszáj, akkor is megtesz minden óvintézkedést.

Azt kérte, hogy azokért, akik értünk küzdenek, és nem maradhatnak otthon, mi tegyük ezt meg.

Otthonmaradásra kérte a koronavírus-járvány miatt az időseket Borbás Marcsi televíziós műsorvezető is. Az MTVA műsorvezetője a Facebook-oldalán látható videóban hangsúlyozta, a szakemberek azt kérik, különös tekintettel az idősekre, hogy maradjanak otthon.

Hozzátette: az idősek kérjék meg családtagjaikat, a szomszédokat, az ismerősöket, hogy vásároljanak be számukra, és váltsák ki gyógyszereiket. Borbás Marcsi elismeri,
nagyon nehéz személyes érintkezés nélkül dolgozni, vagy a szabadidőt eltölteni, de a szakemberek ajánlását be kell tartani, otthon kell maradni.Hangsúlyozta a pozitív gondolkodás fontosságát, valamint azt javasolta az otthon maradt embereknek, hogy olyasmivel foglalkozzanak, amire korábban nem jutott idejük.

Megszólalt a Kossuth-díjas Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze is. Ő is arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a magyar kormány hazai hírességekkel figyelemfelhívó kampányt indított, amelynek célja, hogy minél többen hasznos és megbízható információkhoz jussanak a koronavírussal kapcsolatban.

Természetesen a kormányszóvivő is azt kérte mindenkitől, aki teheti, maradjon otthon.

Rubint Réka is erre kért mindenkit, és hogy vigyázzunk egymásra:

Miért is fontos ez?

A járványban legsúlyosabban érintett Olaszországban a halálos áldozatok életkorának átlaga 80,5 év és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.