Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában jelentette be, hogy a koronavírus terjedését gátolandó, kijárási korlátozás lép életbe szombattól Magyarországon. A részleteket tartalmazó kormányrendelet már elérhető és pontos tájékoztatást ad, de a lényege, hogy a szabadba ezután is ki lehet menni, de kerülni kell a csoportosulásokat. Jelenleg 343 fertőzésről tudunk, 34 gyógyulással és 11 halálesettel (idős és/vagy beteg emberek), továbbá, ahogy megírtuk, a fertőzöttszám növekedésének üteme csökkent az elmúlt napokban.

A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28 és április 11 között, vagyis mától. Nemzetközi példákból indultak ki, elsősorban a bajor eljárásból, a hazai ennél valamivel szigorúbb. Ezzel párhuzamosan leszögezte:

ez nem kijárási tilalom, az intézkedés észszerű és arányos, a boltba, gyógyszertárba, orvoshoz, munkába továbbra is lehet járni.

A korábbi intézkedések eredményesek voltak, a járvány előtt ugyanis 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre. A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették - tette hozzá Orbán Viktor.

  • Ez alatt a két hét alatt az otthonát vagy a lakóhelyét mindenki csak alapos indokkal, például a munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el. 
  • Ha a gyermekeket otthon nem tudják ellátni, be lehet vinni őket az iskolákba, ötfős csoportokban vigyáznak rájuk; az óvodákat sem zárták be, az önkormányzatok kijelölték a fogadó intézményeket.
  • Bevásárolni is el lehet menni, de az egyik legfontosabb változás, aminek célja a kontaktusok és ezzel a járvány terjedésének csökkentése, hogy a 65 év felettiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják a boltokat, piacokat, gyógyszertárakat, drogériákat. Ez azt jelenti, hogy a 65 év alattiak csak ezen időszakon kívül mehetnek ezekre a helyekre. A miniszterelnök azt mondta: a cél, hogy az időseket szétválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.
  • a szociális érintkezést a közös háztartásban élők kivételével a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, másfél méteres egymás közti távolság fenntartásával.
  • Vendéglátó üzletben, az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. Kivételt képez
    az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
  • A házasságkötés és a temetés szűk családi körben lehetséges
  • A szombattól életbe lépő változásokról szóló rendelet már pénteken megjelent, és itt tudja elolvasni, itt pontosan fel vannak sorolva az egyes intézkedések, amik a mindennapokat érintik. Ezek lényege, hogy a szabadba ki lehet menni, de csoportosulni már nem lehet.
Forrás: MTI/Kovács Tamás
Fidesz: A fizetős parkolás felfüggesztése valós segítség lenne

A fizetős parkolás felfüggesztése ezen körülmények között még indokoltabb, valós segítséget jelent a Budapesten élőknek, elősegíti a közösségi közlekedés használatának csökkentését azok számára, akik elhagyni kényszerülnek lakóhelyüket - írja közleményében Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Ezért ismételten és határozottan arra kérjük Karácsony Gergelyt, hogy Bécshez hasonlóan 2020. március 28-tól Budapesten is tegye ingyenessé a parkolást, segítse ezzel a koronavírus elleni védekezést - tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat. A rendőröknek is együtt kell működni az emberekkel.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van összefogás és intelligencia a magyar társadalomban. Mint fogalmazott: azt tanultam meg, hogy egy nagyobb válságot csak intelligenciával lehet kezelni. Mindez nem egyenlő az iskolázottsággal, a fegyelmezettséghez is kell egy született intelligencia, tehát be kell látni, hogy a szabályok értelmesek. A magyarok mostani fegyelme mögött nem egy nyájszellem húzódik meg.

Rámutatott, hogy most nem politikára van szükség, hanem összefogásra. Minél jobban fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni.

A kormányzati tájékoztatási portál szombat reggeli adatai szerint jelenleg 343 fertőzésről tudni Magyarországon, 34-en gyógyultak fel és 11 ember halt meg, aki koronavírussal is fertőződött meg korábban. Világszerte átlépte a 600 ezret a fertőzöttek száma, 27 417-en haltak meg és 133 ezren gyógyultak meg.