Az észak-olaszországi egészségügyi létesítmények túlterheltsége miatt a német légierő koronavírusos olasz betegeket visz Németországba szombaton.

A német légierő repülő intenzív osztályán, amelyet egy Airbus A310 MedEvac típusú repülőgépen rendeztek be, hat súlyos olasz beteget visznek Bergamóból Kölnbe.

Kórház OlaszországbanForrás: AFP/Paolo Miranda

A repülőgép ma reggel indult Kölnből, és még aznap visszatér - tudta meg a dpa német hírügynökség. A betegeket civil kórházakban helyezik el Bochumban, Kölnben és Bonnban.

A legnagyobb szükség idején magától értetődő, hogy barátaink oldalán állunk - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter. "Európának össze kell tartania" - tette hozzá.

A repülő fedélzetén egyszerre hat, intenzív ellátásra szoruló beteget tudnak szállítani. Ezen kívül 38 ágy van a gépen, amelyen 16 beteg állapotát tudják folyamatos figyelemmel kísérni monitorokon.

A repülőn a betegeken kívül egy 25 tagú orvosi csapat tartózkodhat. A német légierő a Köln-Wahn repülőtéren állandó készenlétben tart egy MEdEvac-Airbust.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint

Németországban 50 871 fertőzött mellett viszonylag alacsony, mindössze 351 a halálesetek száma. Olaszországban eközben 86 498 fertőzöttre 9134 haláleset jut.

A német kancellári hivatal bejelentette, hogy április 20-ig biztosan nem enyhítenek a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon.