Vágólapra másolva!
Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere irányításával elkészült a kórházak számára az új koronavírus okozta fertőzések diagnózisának és terápiájának kézikönyve, ami több ország jó gyakorlatait veszi alapul a magyarországi viszonyokra adaptálva. Az egységes szakmai szempontokat tartalmazó kézikönyv hatékony segítséget nyújt a kórházi szakemberek számára a megelőzéssel és az igazolt betegek ellátásával kapcsolatban – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.  
Vágólapra másolva!

A könyv, melynek összeállításában számos neves szakember közreműködött, közérthető módon segíti a kórházakat a fertőzött betegek ellátására való felkészülésben, s többek között

iránymutatást nyújt a betegek osztályozásával, a környezetük fertőtlenítésével, a hulladékkezeléssel, a tárgyi eszközök beszerzésével és a megfelelő infrastruktúra kialakításával kapcsolatban.

Leírja a diagnózis és kezelés alapelveit is, ezen belül kitér a képalkotó vizsgálatok megfelelő alkalmazására, a fertőzés igazolására szolgáló mintavételi eljárásokra, és felsorolja a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézményeket is, továbbá precíz, gyakorlatias összegzést ad a jelenleg rendelkezésre álló terápiás lehetőségekről.

A könyv tartalmazza a diagnózis és kezelés alapelveit is. Forrás: Árvai Károly/kormany.hu

A kiadvány a nemzetközi ajánlások figyelembevételével mutatja be az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait, s külön felhívja a figyelmet arra, hogy minden beérkező beteg kapjon sebészi maszkot, amely jelentősen csökkenti az egészségügyi dolgozók megfertőződésének kockázatát.

A könyv pontosan szabályozza a háziorvos, az Országos Mentőszolgálat és a kórházi személyzet betegekkel kapcsolatos teendőit is.
A kormány mindent megtesz a koronavírus-fertőzések megelőzése és az egészségügyben dolgozók kellő védelme érdekében.

  • Azok a háziorvosok, akik nem rendelkeznek a megfelelő szájmaszkokkal, a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében az állami készletekből juthatnak hozzá. Az elosztás a megyei központi mentőállomásokon keresztül történik. Az elmúlt hetekben közel 3900 doboz maszkot vettek át a mentőállomásokon a háziorvosok, de még további 1700 doboz maszk rendelkezésre áll, a legtöbb Budapesten. A maszkot nemcsak személyesen, de több háziorvos nevében egy-egy kolléga meghatalmazással is átveheti.
  • Hétfőtől a háziorvosok átvehetik az eddigieken felüli, további 3 db speciális maszkot. Már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása az mentőszolgálat megyeszékhelyeire. Tekintettel arra, hogy a hetek óta érvényben lévő tisztifőorvosi eljárásrendben foglaltak értelmében, a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd az erre rendszeresített vonalon hívhatják a mentőket, így a háziorvosok, valamint az ügyeletes orvosok koronavírus-gyanús betegekkel történő találkozása minimális.
  • Kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkokkal rendelkezzenek, és ezzel magukat is megóvják a fertőzéstől, így zavartalanul tudják folytatni a gyógyító munkát. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a mentőszolgálaton keresztül ingyenesen hozzáférhetővé teszi a maszkokat, bár a háziorvosi működésnek feltétele a hasonló eszközök megléte - áll a közleményben.