Az idősek 9-12-es vásárlási sávja létszükséglet, inkább rokonok, ismerősök segítsenek

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség
Budapest, 2020. március 28. Készenléti rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A szombat óta meghalt két idős beteg 86 és 90 éves volt, az eddig meghalt 13 beteg átlagéletkora 69 év. Hétfőtől megkezdik a munkát a kórházparancsnokok. Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kezdte a sajtótájékoztatót. Az egyik nagyon fontos döntés, hogy a kormány rendelete értelmében kórházparancsnokok kezdik meg munkájukat hétfőtől. Orvosszakmai döntéseket nem hozhatnak, feladatuk a készletgazdálkodás irányítása, a járványügyi előírások betartatása, illetve a kórházi dolgozók terheinek csökkentése.

A kijárási korlátozás lehetőséget teremt, hogy a saját és hozzátartozói ellátást megoldja, szabadidős tevékenységre is teret ad, de nem a megszokott módon. Kiemelten fontos a csoportosulás kerülése és a megfelelő, minimum másfél méteres távolság tartása.

A teher- és személygépjárművek rendben át tudnak haladni a határokon Lakatos Tibor beszámolója szerint.

Idős, krónikus betegek haltak meg

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a két beteg, akik szombat óta meghaltak a koronavírussal összefüggésben, 86 és 90 évesek voltak, egyéb krónikus betegségben is szenvedtek. A koronavírus hozzájárulhatott a halálukhoz, de az alapbetegségük miatt már gyenge egészségügyi állapotban voltak.

Budapest szombaton, a kijárási korlátozás első napján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Várhatóan sok új megfertőződést fognak detektálni. A kontaktkutatás továbbra is zajlik, a laboratóriumi vizsgálatok száma is növekszik, a 7 labor éjjel-nappal működik.

Akik az elkövetkezendő időben pozitívvá válnak, valószínűleg enyhe tüneteket fognak produkálni. A megbetegedettek 80 százaléka enyhe tünetekkel rendelkezik, de az idősebbeknél és a krónikus betegeknél súlyosabban zajlik a betegség.

A leggyakoribb tünetek között van az influenzához hasonlóan a láz, a száraz köhögés, a fáradékonyság, csak ritkán lehet váladékképződéssel járó köhögés, de előfordulhat izom- és ízületi fájdalom, ritkábban pedig bélrendszeri panaszok is.

A súlyos betegek részére kijelölt kórházak és intézmények állnak rendelkezésre, minden infektológiai osztály fogadja őket. Mindenhol rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások, az ágyak, a gyógyszerek, az orvosok, mondta a tisztifőorvos. Törekednek arra, hogy minden kórház legalább egy heti készlettartalékkal rendelkezzen.

Enyhe tünetek esetén nem szükséges intézménybe vonulnia a betegeknek, de kötelezően otthon kell maradnia, a családtagjaitól elkülönítve. El kell kerülni minden érintkezési lehetőséget, a másfél méteres távolság megtartásával.

Készenléti rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az idősek számára a 9-12 órai vásárlási idősáv egy végszükséglet, ha máshogy nem tudja megoldani ezeket.

De kéri a családtagokat, hogy segítsenek, vagy az idősebbek forduljanak az önkormányzatokhoz, ők kötelesek segíteni.. A vírus nem kímél senkit, a fiatalokat is ugyanúgy megfertőzi, ezért kell kerülni a kontaktusokat.

Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, hogy a kijárási korlátozás első napján a piacokra és bevásárlóközpontokra összpontosított a rendőrség, a tapasztalatok pozitívak, az emberek megértették az intézkedések fontosságát. Néhány idős kevesellte a 9-12 órai idősávot. Ehhez kapcsolódóan Lakatos Tibor azt mondta, jelenleg a mostani kétheti korlátozás annyira rövidnek tűnik, hogy egyelőre nem indokolt a 9-12 óra közötti bevásárlási idősáv módosítása. Az üzletek dolgozói és üzemeltetői is nagyon figyeltek a szabályok betartására az első napon.

Magyarország a WHO-tól kapott olyan információkat, hogy nagy a baj. Decemberben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ még nem értékelte a kontinensre veszélyesnek ezt a járványt. A WHO viszont az egész világra ad ki értékeléseket, ezért Magyarország már január végén, ennek az értékelésnek a kiadása után közvetlenül intézkedésekről döntött.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, vannak olyan munkakörök, amelyek folyamatosan igénylik a védelmet, például a szemétszállítók. A munkáltatónak kell gondoskodnia az ő védelmükről.

Emelkedik a laboratóriumi vizsgálatok száma, ugyanakkor ebből többféle létezik, ezekről tudni kell, hogy mikor melyiket kell használni. A hazai laboratóriumok a vírus örökítőanyagának kimutatásán dolgoznak.

Müller Cecília szerint a magyarországi halálozási arányok nem kiugróan magasak, megfelel a külföldi országokban látható trendeknek. Az összehasonlításnak nincs értelme szakmailag, ugyanis minden ország a helyi sajátosságoknak megfelelően kezeli a járványt. Magyarországon a megfelelő intézkedések meghozása nagyon időben történt.

A fertőzésekben meghaltak elsődleges halálozási oka az alapbetegségük volt, erre rakódott rá a vírus. A jelenlegi fertőzöttek közül 14-en szorulnak intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre. A 13 meghalt ember átlagéletkora 69 év. A Magyarországon legjellemzőbb halálokok, tehát a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos és más tipikus krónikus betegségek növelik a vírusfertőzés kimenetelének súlyosságát. Magyarországon évente körülbelül 120 ezer ember hal meg, ennek megközelítőleg fele szív- és érrendszeri betegségben, negyede pedig daganatos betegségben.

Lakatos Tibor azt mondta, hogy az önkormányzatok csak szűk körben hozhatnak korlátozó intézkedéseket, de a tapasztalatok szerint ajánlásokat készítenek, bizonyos helyek látogatásától eltanácsolják az embereket.

A nagymágocsi idősek otthonában hét embernél mutatták ki a vírust, miután az egyik lakót egy esés után bevitték a kórházba, láza miatt megvizsgálták és a teszt pozitív eredményt hozott. A kontaktkutatás folyamatosan zajlik, a dolgozók közül eddig senkinél sem mutatták ki a COVID-19-et, mondta Müller Cecília.