Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság RescEU programjához

Korányi kórház koronavírus korona vírus Budapest betegágy  műszerek
Vágólapra másolva!
Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság programjához, amely az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, és célja a különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása, amelyek akkor vethetők be, amikor az uniós tagállamok saját képességei már kimerültek - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap.
Vágólapra másolva!

A közleményben emlékeztetnek: a RescEU indulásakor három képességet hoztak létre: a légi erdőtűzoltásit, a sürgősségi egészségügyi orvoscsoportokét, valamint az egészségügyi evakuációét.

A bizottság annak érdekében, hogy támogassa a tagországokat a koronavírus elleni küzdelemben, úgy döntött: az orvostechnikai eszközökből stratégiai mentési célú európai uniós készletet hoz létre.

Azok a tagállamok, amelyek vállalják RescEU-készletek tárolását, támogatást kérhetnek a bizottságtól. A bizottság a készletek költségeinek kilencven százalékát fedezi, a fennmaradó tíz százalékot az adott tagállam. Az így létrehozott tartalékkereteket egy vagy több tagállam üzemeltetheti majd a jövőben, az eszközök beszerzéséért a befogadó állam felel - idézte fel a közlemény.

A magyar kormány az elmúlt napokban részletesen áttekintette a határozatot, felmérte az itthoni lehetőségeket, ezt követően pedig úgy döntött, hogy Magyarország aktívan részt kíván venni a RescEU-ban, így felajánlja, hogy raktárt alakít ki, illetve egészségügyi készletet halmoz fel.

Magyarország március 29-én kinyilvánította ebbéli határozott szándékát az Európai Unió felé - áll a közleményben.