Nézőpont: Járványügyben mindenki kormánypárti

Vágólapra másolva!
Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán - közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a magyarok 58 százaléka a járvány végéig adna rendkívüli intézkedésekre felhatalmazást a kabinetnek, 72 százalék pedig a büntető törvénykönyv speciális szigorításával is egyetért. A részletekről közölték, hogy a magyarok 90, a kormánypártiak 94, míg a kormánykritikusok 80 százaléka ért egyet azzal, hogy "továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be".

Ennek ellenére feltételhez kötötte a parlamenti ellenzék a veszélyhelyzetről szóló törvény gyorsított elfogadását, és álláspontjukon azóta sem változtattak - írta Nézőpont Intézet, hozzátéve, hogy "a magyarok többségét mégsem győzték meg".

A járvány végéig

A Nézőpont úgy folytatta: arra a kérdésre, hogy meddig kell meghosszabbítani a "veszélyhelyzetben hozott rendeletek hatályát", a magyarok 58 százaléka válaszolta azt, hogy a "járvány végéig", amely a kormány javaslata volt. 39 százalékuk azt, hogy "csak június 30-áig", hogy utána "ismét a parlament döntsön az esetleges folytatásról" - fűzték hozzá. Így az ellenzéki taktika nem vált be egyelőre - állapította meg a kutatás.

Egyedülálló a kormány intézkedéseinek támogatottsága

Mint beszámoltak róla, a túlnyomó többség a járványügyi rémhírterjesztők elleni szigorítást is támogatja. Így a magyarok 72 százaléka egyetértett, 20 százaléka viszont nem azzal, hogy ezt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék.
Ebben a kormánykritikusok 62, és a budapestiek 64 százaléka is egyetértett, ami "visszafogottságra intheti az ellenzéket", akiknek "inkább az együttműködést kellene keresniük" a Nézőpont szerint.
Mint írták, "figyelmeztető jel" az ellenzék számára, hogy továbbra is egyedülálló a kormány intézkedéseinek támogatottsága.
Ismertetésük szerint a kilakoltatások felfüggesztésével 89, a családtámogatások meghosszabbításával a megkérdezettek 95 százaléka értett egyet.

A Nézőpont megjegyezte azt is, hogy éppen adatfelvételük közepén jelentette be a kormányfő a kijárási korlátozásokat, így a "valamilyen formájú kijárási tilalom" 71 százalékos támogatottsága "inkább csak sejteti" a konkrét intézkedés magas elfogadottságát.

Négyből hárman elégedettek

A védekezésre és válságkezelésre összpontosító kabinettel való elégedettség továbbra is magas: négyből hárman (74 százalék) elégedettek a kormány munkájával, ami jól szemlélteti a kormány mögötti nemzeti egységet. Ugyan a kormánykritikusoknak a 40 százaléka elégedett a kormány járványügyi munkájával, ez a támogatás aligha váltható át szavazatokká - összegzett a Nézőpont.