Szijjártó Péter: Senkit nem hagyunk magára

2020.03.30. 11:49

Meg kell védeni a magyar vállalatok pozícióját, és azt is, hogy továbbra is mi legyünk a közép-európai térség legvonzóbb befektetési célpontja - mondta Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában a parlamentben. A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy mindent megtesznek a magyar állampolgárokért. Senkit nem hagyunk magára, a Magyarországon élőket megvédjük, a külföldön rekedt magyarokat hazahozzuk, a gazdaságot pedig újraindítjuk - jelentette ki Szijjártó Péter.

Senkit nem hagyunk magára, a Magyarországon élőket megvédjük, a külföldön rekedt magyarokat hazahozzuk, a gazdaságot pedig újraindítjuk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában. A tárcavezető hangsúlyozta: a világ legnagyobb és legerősebb gazdaságokkal rendelkező országai is elképesztő kihívásokkal néznek szembe a koronavírus-járvány miatt. Hosszú és nehéz védekezésre kell berendezkedni több területen is, meg kell védeni a magyar emberek egészségét és életét, haza kell hozni külföldről az ebben a veszélyes helyzetben ott rekedt magyarokat és újra kell indítani a magyar gazdaságot - sorolta.

Magyarországra érkezik több mint 10 millió maszk, több mint 2,5 millió gyorsteszt

Közölte: az egészségügyi védekezés sikere nagy mértékben múlik azon, hogy elegendő eszközzel rendelkezünk-e. "Ez nemcsak számunka kérdés," hanem minden országnak, és "a világ valamennyi országa ma Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl" - fogalmazott. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország időben lépett, megkötötte a szükséges szerződéseket és a szállítások megindultak, hogy a sikeres egészségügyi védekezéshez elegendő eszköz legyen. Az elmúlt héten 7 repülőgép érkezett Magyarországra ilyen eszközökkel, és ezen a héten 20 repülőgépet várnak több száz tonna szállítmánnyal - mondta.

Szijjártó Péter: Magyarországra érkezik több mint tízmillió maszkForrás: MTI/Máthé Zoltán

Kifejtette: Magyarországra érkezik több mint tízmillió maszk, több mint 2,5 millió gyorsteszt, százezer védőruha és arcvédő, 300 ezer pár kesztyű, valamint kétezernél is több lélegeztetőgép. Mindez annak érdekében történik, hogy a megfelelő védekezési munkákat el tudják látni és az egészségügyi dolgozóknak biztosítsák a védőfelszereléseket az eredményes és biztonságos munkához - mutatott rá. Arról is beszélt, hogya modern kor legnagyobb magyar repatriálási akciója zajlik, a légi közlekedésben életbe léptetett rendkívül szigorú korlátozások miatt több ezer magyar rekedt külföldön. Eddig 5583 magyar állampolgárnak segítettek hazatérni a világ különböző pontjairól, és további 2026 magyar állampolgár hazahozatalán dolgoznak - közölte.

Repülőgépeket küldenek a magyarokért

A külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államokban és Kanadában 477 magyar rekedt, kedden két repülőgépet küldenek értük. Latin-Amerikában és a karibi térségben 243 magyar vár a hazatérésre, az ő ügyükön is dolgoznak, és mivel az EU koordinációja elkésett, most a közép-európai országokkal működnek együtt - magyarázta. Kitért rá: Indiából Lengyelországgal közösen oldják meg a magyarok hazahozatalát, és Kazahsztánból is több mint 200 magyart hoznak haza, ők az energetikai szektorban dolgoznak ott. A cél, hogy minden önhibáján kívül külföldön rekedt magyart hazasegítsenek - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a gazdaság újraindítása érdekében meg kell védeni azt a pozíciót, hogy Magyarország a legvonzóbb beruházási célpont Közép-Európában, továbbá meg kell védeni a magyar vállalatoknak azt a pozícióját is, amelyet az elmúlt években építettek ki azzal, hogy az egész világon versenyképes termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő. Ezért az EU előírásainak megengedőbbé válásával az exportértékláncokban és a nagyvállalatoknak beszállító magyar cégeknek új támogatási és hitellehetőségeket léptetnek életbe a közeljövőben - mondta.

Csak a haszonszerzés érdekli az ellenzéket

Vejkey Imre, a KDNP képviselője a külügyminiszterre úgy reagált, hogy míg Kína és a Türk Tanács segített a védekezésben, addig az EU semmilyen forrást nem adott. Az ellenzéki frakciók képviselőitől sem kap támogatást a kormány, hanem csak beakasztást - tette hozzá. Az ellenzéket csak a politikai haszonszerzés érdekli - mondta Vejkey. 

Dömötör: Az ellenzék csak politikai haszonszerzésben gondolkozik

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Tordai Bencének (Párbeszéd) válaszolva azt közölte, hogy a kormány már számos intézkedést hozott. Így többek között hitelfizetési moratórium lépett életbe, és több szakmában sem kell járulékokat fizetni, valamint megszűnt a kilakoltatás is. Mindez csak az első lépések voltak, és még jönnek újabbak - tette hozzá. Az ellenzék mintha a tömeges munkanélküliség időszakára rendezkedne be, és visszakanyarodást jelent abba az időszakba, ahol jobban megérte segélyből élni, mint dolgozni – mondta Dömötör. Míg több nyugat-európai országban az ellenzék támogatta a rendkívüli lépéseket, addig nálunk csak politikai haszonszerzésben gondolkozik az ellenzék - mondta a politikus.

Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. március 30-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

"Tegyék jóvá a hibájukat"

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szerint Keresztes László Lóránt (LMP) megpróbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Szólt arról is, hogy kijárási korlátozást rendelt el a kormány még március 28-i hatállyal, mivel a járvány elleni védekezések ilyen intézkedéseket követelnek. A kormány álláspontja egyértelmű március 11-e óta, mivel ez egy különleges helyzet, és ezért különleges jogrendet követel. A veszélyhelyzet meghosszabbítására 15 naponként van lehetősége az Országgyűlésnek.  A kormány által beterjesztett javaslat arról szólt, hogy megkapja-e a kabinet a jogi és politikai felhatalmazást a védekezéshez, de ezt az ellenzék nem adta meg, tehát az ellenzék nem támogatja a járvány elleni védekezést - mondta Orbán Balázs. A járvány elleni intézkedések mögött egység van a magyar társadalomban. Arra kérte Orbán Balázs az ellenzéki képviselőket, hogy tegyék jóvá a múlt héten elkövetett hibájukat.

Biztosítani kell a gyors és hatékony cselekvés lehetőségét

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Vadai Ágnes (DK) válaszolva azt mondta, hogy állandóan bizalomvesztést szítanak, és erre hivatkozva nem támogatják a fontos lépéseket. Felidézte, hogy orvosok ezreit tette az utcára a baloldali kormány, és elvette a 13. havi juttatásaikat is. Az államtitkár arról is beszélt, hogy bár fontos döntések születtek, de további lépések is lesznek majd. Az egészségügyi eszközökről azt mondta, hogy folyamatosak a külföldi szállítások, és a jövőben is sok fog. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy biztosítani kell a gyors és hatékony cselekvés lehetőségét. A rendkívüli intézkedések esetében azért nem lehet határidőt mondani, mert nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy hány hónapos küzdelemre kell készülni – mondta a politikus.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint az ellenzék úgy működik, mintha kampány lenne. Csak azokra a területekre terjed ki a kormány felhatalmazása, amely a vírus elleni fellépést segíti – mondta Tóth Bertalannak (MSZP). Nagyon sokat számított volna az az egy hét, amit múlt héten nem adtak meg kabinetnek. Ellentétesen beszélnek, és ellentétesen szavaznak – tette hozzá. Önök 2008-ban is cserbenhagyták a magyarokat a gazdasági válság idején, 2015-ben is cserbenhagyták a magyarokat a bevándorlás kapcsán, és most 2020-ben is cserbenhagyták a magyarokat a járvány idején – hangsúlyozta az államtitkár.

Célzott támogatásokban gondolkozik a kormány

Orbán Balázs Z. Kárpát Dánielnek (Jobbik) válaszolva azt mondta, hogy továbbra sem érti a jogi helyzetet. Minden intézkedés, amit eddig a kormány hozott annak a hatálya a meghozott időponthoz képest 15 nappal lejár – tette hozzá. Bár Ön arról beszélt, hogy támogatja a kilakoltatások felfüggesztését és a hitelfizetési moratóriumot, de ha nem szavazza meg a koronavírus-törvényt, akkor egyszerűen nem támogatja az előbb említett intézkedéseket. A kormány célzott támogatásokban gondolkozik, és nem általános intézkedésekben, mivel az utóbbiak nem segítenek a kilábalásban – mondta Orbán Balázs.

Ennyi pénz maradt eddig az embereknél

Soltész Miklós (KDNP) napirend előtt arról beszélt, hogy a koronavírus megjelenése óta az ország elsöprő többsége támogatja a meghozott intézkedéseket. Kijelentette, hogy az eddigi döntések 3600 milliárdot hagynak az embereknél, és nyílván lesznek további lépések is. A cél, hogy ne a segély legyen az új szempont – tette hozzá. A képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik aktívan részt vesznek a vírus elleni védekezésben. Rétvári Bence válaszában azt mondta, hogy több országban is túl későn intézkedtek, és erről több híradás is napvilágot látott. Ismertetése szerint a magyar lépések lényegesen hamarabb történtek, mint sok nyugati országban.

Bánki Erik (Fidesz) napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy a kormány számos intézkedést hozott az emberek védelmében. A kormány által meghozott intézkedések célja az, hogy minél több munkahely megmaradjon. Bánki Erik ismertetése szerint több területen felfut majd a hazai gyártás, így is tompítani lehet a gazdasági visszaesést. A kormány minden olyan intézkedést megtett, amit a környező országokban is megtörtént – tette hozzá. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a válaszában azt mondta, hogy a járvány és a válság el fog húzódni. A kormány az első döntéseit a családok érdekében hozta, ezt szolgálta a hitlefizetési moratórium és a kilakoltatási tilalom is.  A következő lépések arról szólnak, hogy a 2020-as és 2021-es költségvetést is átrendezik - mondta az államtitkár, valamint egy nagy gazdaságújraindítási akcióterv is készül. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK