Videókonferenciával próbálnak embereket becsapni csalók

2020.03.30. 19:51

Csalók egy vállalati videókonferencia alkalmazásra hivatkozva próbálják meg átverni a távmunkában dolgozó felhasználókat. Erre hívta fel a figyelmet hétfőn a Facebook-oldalán a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

Több mint 74 ezer ügyféllel és 13 millió aktív felhasználóval a Zoom az egyik legkedveltebb felhőalapú vállalati kommunikációs platform, amelynek népszerűsége az elmúlt hetekben még inkább megugrott"

- írták.

Azt is megjegyezték, hogy az elmúlt években felmerült, hogy "súlyosan sérülékeny" a szolgáltatás, és az is, hogy nemrég az internetes polgárjogi szervezet, az EFF (Electronic Frontier Foundation) adatvédelmi aggályokat is megfogalmazott vele kapcsolatban.

Egy jelentés szerint - miként várható volt - a kiberbűnözők is meglátták a potenciált a távmunkában: mind több hamis, a Zoomra hasonlító domaint regisztrálnak ugyanis, és egyre gyakrabban jelenik meg káros Zoom-kód is.

Forrás: pixabay.com

A szakértők azt javasolják, hogy amikor valaki Zoom-linket kap, legyen különösen óvatos, aki pedig a Zoom mobilkliensét használja,

mindig frissítse az alkalmazást a legutóbbi verzióra.

Az NKI tájékoztatója a videokonferencia-szolgáltatások biztonságos kezeléséről elolvasható az intézet weboldalán.