Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig - közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írják, a riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület végzi.

Villámlás a viharban Révfülöpnél és Zánkánál, Balatonlelléről fotózvaForrás: MTI/Lakatos Péter

Tavaly a középső és nyugati medencében további öt új viharjelző állomás létesült: Balatonedericsen, a Keszthelyi-öbölben, Balatonszárszón, Balatonszepezden, valamint Tihanyban, a Bahart Kikötőben a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program részeként kezelt Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén nevű projekt keretében. Ezek mellett az elmúlt szezon óta három új tó közepi állomás erősíti a vízen tartózkodók biztonságát. Valamennyi Balaton parti állomást LED-es fényjelzéssel látták el - írják a közleményben.

Másodfokú jelzésnél tilos a vízbe menni

A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.

  • Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a teljes szezonban tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán, továbbá a TAVIHAR nevű, Andoridos és IOS készülékekre letölthető applikáció segítségével a nap 24 órájában.

A szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelző rendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!