Folyamatosan laposodik a magyar járvány görbéje

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, idős, nyugdíjas, kijárási korlátozás, piac, vásárlás, bevásárlás, maszk, hentes, hús
Vágólapra másolva!
Az utóbbi 24 órában 46 fővel emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a jövőben módosul a koronavírussal fertőzöttekkel kapcsolatos adatszolgáltatás, látható lesz a meghaltak életkora, neme, és az is, hogy szenvedtek-e alapbetegségben. Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón elmondta: hatályba lépett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra változásait. 46 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma hazánkban, azaz jelenleg 492 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 478 magyar állampolgár.

37-en gyógyultak meg a fertőzésből, 61 fő tartózkodik jelenleg karanténban, és 16 áldozata van a járványnak.

Eddig 14 146 db mintavétel történt a korábban kijelölt laborokban. Müller Cecília elmondta, jelentősen nőni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma. Az országos tisztifőorvos szerint van okunk örömre is, mert 37-en már meggyógyultak a megbetegedésből. Hozzátette, újabb halálos áldozat is van, akinek korábbi krónikus alapbetegsége is volt, összesen 16-an hunytak el tehát a vírussal összefüggésben.

Akinek van krónikus alapbetegsége, az még jobban vigyázzon magára

A koronavírus.gov.hu oldalon hozzáférhetővé tették az elhunytak számát, nemét, életkorát, és hogy kinek milyen alapbetegsége volt.

Az eddig elhunytak közül a legtöbben szív- és érrendszeri betegségben, illetve daganatos betegségben szenvedtek

- ismertette. Akinek tehát van krónikus alapbetegsége, még inkább vigyázzon magára, és kerülje a kontaktusokat – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki segít kezelni a járványt, azaz laposodni segíti a járványgörbét.

Hangsúlyozta, hogy a lakosság fegyelmezett magatartása jelentősen hozzájárult a járványgörbe ellaposításához.

A lakosság fegyelmezettsége is kellett a járványgörbe laposodásához Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ne éljünk káros szenvedéllyel

A tisztifőorvos arra is kitért, fontos, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt se fojtsák az emberek káros szenvedélyekbe a rossz érzéseiket, próbáljanak egy napirendet tartani, és szükség esetén forduljanak szakemberhez segítségért.

Szavai szerint a gyermekek tájékoztatása és megnyugtatása is rendkívül fontos.

A szülői kreativitás ilyenkor kiemelt szerepet kap a közös játékoknál. Tisztában vagyunk azzal, hogy a bezártságérzés nagyon nehéz – hangsúlyozta. Nagyon figyeljünk arra, hogy milyen forrásokból tájékozódunk. Vannak, amelyek a félelmünket csak gerjeszti és növeli – hívta fel a figyelmet.

Mindenhová eljutottak a védőfelszerelések

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, ma hatályba lépett a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvény.

Hétfőn 82 kijelölt kórházba szállították ki a védőeszközöket, és kedden ezt folytatják.

A kórházparancsnokok megkezdték munkájukat, felvették a kapcsolatot a kórházigazgatókkal, megkezdték a készletek felmérését. Teljes körűen rendelkezésre áll a védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak – hangsúlyozta Kiss Róbert.

A kijárási korlátozásról azt mondta: 943 rendőri intézkedés fordult elő eddig, ennek jelentős része figyelmeztetés volt. Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat: eddig 9448 ilyen ellenőrzést végeztek.

Az emberek túlnyomó többsége betartja a kijárási korlátozást Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nyaralóját se hagyja el senki

Müller Cecília a varrott maszkokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy minden egyes használata után legalább 60 fokban kell kimosni azokat. A tisztifőorvos arra is kitért, hogy

a kijárási tilalom azt is jelenti, hogy különleges indok hiányában senki nem változtathatja meg a lakhelyét jelenleg, így például aki a nyaralójában tartózkodik, annak egyelőre ott kell maradnia.

Az ünnep közeledtével elmondta, hogy a tojást érdemes vízben történő mosás után hipóval öblíteni, majd újból elmosni és száradni hagyni. A sonkát pedig megfelelő hőkezeléssel, sütve vagy főve ajánlott fogyasztani. Szólt arról is, minden egészségügyi intézmény a felkészülés különböző szakaszaiban van.

A maszkok viseléséről elmondta, követik a WHO iránymutatásait, így a betegellátók, az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek munkatársai azok, akiknek elsősorban ajánlott ez a védőfelszerelés. Hozzátette, ha valaki viseli, azt helyesen tegye és ne nyúlkáljon alá, csak kívülről megfogva vegye le.

Ez csak kényszermegoldás

Kiss Róbert elmondta: több személygépkocsival és autóbusszal hoztak haza Tirolban tartózkodó magyarokat, akik kitöltötték a kéthetes házikarantént, és negatív lett a tesztjük.

A bevásárlásukat végző polgárokat arra kérte, hogy működjenek együtt például abban, hogy kérésre igazolják az életkorukat.

Azt is közölte, hogy több rendőrt vezényeltek a közterületekre.

Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy az időseknek a bevásárlásra biztosított időablak 9 és 12 óra között csak kényszermegoldás, lehetőleg a hozzátartozókat vagy az ismerősöket, vagy esetleg az önkormányzatot kérjék meg a segítségnyújtásra.