Jobboldali válságkezelés erős felhatalmazással

Vágólapra másolva!
A kormányon már többször leszerepelt, a 2008-as válságba belebukott baloldal most ismét végignézheti, hogy Orbán Viktor mennyire elemében van, és megoldásokat talál a problémákra. Véleménycikk.
Vágólapra másolva!

„A szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből" - néhai Margaret Thatcher brit konzervatív kormányfő ezzel a megállapításával rátapintott a lényegre. A 2008-as válság után még a legelkötelezettebb baloldali-liberális szimpatizánsok számára is egyértelművé vált, hogy az MSZP-SZDSZ kormány működését is ez a tűpontos thatcheri leírás jellemezte.

Az MSZP 2002-es választási kampánya például nem épített másra, minthogy miképp költsék el a szigorú költségvetési politikával, állami gazdaságélénkítéssel elért, Fidesz-kormánynak köszönhető eredményeket. Tizennyolc éve a tavaszi országgyűlési választás arról szólt, hogy a szocik majd mindent meghagynak, amit a Fidesz bevezetett, csak "kibővítve", "megnövelve", "fejlesztve". Aztán az őszi önkormányzati választáson is győzött a szocialisták ideológiája, amit ők maguk így foglaltak össze: "Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!"

A licitversenyt tehát az MSZP nyerte, aztán persze megláttuk, hogy mindennek mi is lett az eredménye, 2006-ra kifogytak az előző jobboldali kormányzat által összegyűjtött pénzből és jöttek a gondok.

Ekkor Gyurcsánynak is világossá vált, hogy a pénzszórásba és a kormányzati semmittevésbe belerokkant az ország, ezért hazudta végig a kampányt, majd vallotta be a győztes választás után az igazságot, hogy a király meztelen. Ebben az évben a költségvetési hiány 9,2 (!) százalék volt, a GDP 2007-ben csak 0,2 százalékkal bővült, az államadósság az egekbe kezdett emelkedni. A környező országok ekkor kezdtek elhúzni mellettünk. Pedig ekkor még hol volt a gazdasági világválság?

Aztán bekövetkezett az összeomlás: a neoliberális elveknek megfelelően legyengített állam bénultsága, a kormányzati lakástámogatás eltörlése, majd az első blikkre jónak tűnő devizahitelezés kiterjesztése 2008-ban szó szerint a padlóra küldte az országot, kilátástalanságba taszított több millió magyart. Felelőtlenség felelőtlenség hátán.

Mindezt annak a Gyurcsány Ferencnek köszönhettük, aki a botrányos 2006-os események után nem mondott le, a válsághelyzet megoldására rögtön az IMF beavatkozását kérte (jött is 20 milliárd eurós hitelkeret), megszorításokat vezetett be. Ebben követte őt utódja, a Gyurcsány köpönyegéből előbújt Bajnai Gordon is, aki 2010-ben 12 százalékos munkanélküliségi mutatóval adta át a kormányzást a Fidesznek. Ő legalább most csendben van, ellentétben Gyurcsánnyal, aki a múlt héten nem volt rest, és a parlamentben a koronavírus miatt gazdasági válságkezelésre biztatta Orbán Viktort. Nem cinikus?

Az ember még jókat is mosolyogna mindezen a politikai és gazdasági amatőrségen, ha nem a saját hazájáról lenne szó. A legelszomorítóbb az egészben, hogy az ellenzék alternatívája Orbánnal szemben még most is Gyurcsány és a lúzer sleppje, plusz az új táskahordói, a fékezetthabzású radikálisok.

De lapozzunk, hiszen Gyurcsányék 2010-ben szerencsére nagyon messze kerültek a hatalomtól. Az általuk okozott óriási gondokat a jobboldalnak kellett rendbe tennie. 2020 év elejére mindez sikerült is - elértük az 5 százalékos növekedést, 3 százalék alatt van a költségvetési hiány, a 70 százalék feletti foglalkoztatási rátát, a teljes foglalkoztatottságot -, csakhogy a koronavírus-járvány elérte Magyarországot is.

És ez mindenképp fordulópont, de úgy tűnik, nem a kormányoldal számára, hanem az ellenzéknek. Mint láttuk, a válságkezelés nem volt soha az ő asztaluk. Ellentétben 2008-cal most az ország nem szorul IMF-lélegeztetőgépre, a gazdaság szerkezete stabil. Az ország pénzügyi immunitása összehasonlíthatatlanul erősebb 2008-hoz képest. Ez nagy dolog, de hasonlóan Európa leggazdagabb részeihez, nálunk is komplett iparágak álltak le.

Az biztos, egy ilyen helyzetet bizonyosan nem pártpolitikai kampányokkal, hanem erőskezű kormányzással, hatékony, óriási gazdaságélénkítő programmal lehet megoldani. Orbán Viktor miniszterelnök napokon belül előállhat ezekkel, miután már egy sor munkahelyvédő intézkedést bejelentett.

A cselekvő, dinamikus kormányzáshoz, a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezéshez szükséges felhatalmazás hétfői parlamenti döntésnek (is) köszönhetően adott. Sajnos erre is egy hetet kellett várni, mivel az ellenzék a múlt héten - újra óriási politikai bakot lőve - nem adott zöld jelzést a törvény gyors tárgyalásához. A baloldal most újra felesett saját cseleiben, újra diktatúrát kiáltott, miközben nem vette észre, hogy ugyanakkorát hibázott, mint 2015-ben, amikor a migránsválságot álproblémának minősítették.

A koronavírus-járvány leküzdése most a legfontosabb feladat. Aztán 2022-ben jöhet a választás, amin már nem az ellenzék által áhított "Fidesz, vagy nem Fidesz" lesz majd a döntő kérdés. A képlet egyszerű: az orbáni munkaközpontú, növekedésösztönző gazdaságpolitika, és a gyurcsányi csődpolitika visszatérése közül lehet majd választani. Nem kérdés, hogy melyik a kifizetődőbb.

Pindroch Tamás