Kardiológus szakorvosokkal lehet nonstop telefonon konzultálni

2020.03.31. 15:32

Kardológus szakorvosokat lehet telefonon hívni abban az esetben, ha valakinél mellkasi fájdalom jelentkezik, nehézlégzést vagy erős szívdobogást érez, vagy vérnyomáskiugrást tapasztal - közölte a kormányzati tájékoztató oldal. 

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet telefonos konzultációt indít, két mobilszámon lehet kardiológus szakorvosoktól tanácsot kérni - olvasható az oldalon.

 A telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, de a szakorvosok adnak tanácsot abban, hogy mi legyen a következő lépés.

A +36 30 2606417 és a +36 30 2605339 telefonszámok folyamatosan élnek!

Magyarországon, csakúgy, mint a fejlett világban mindenhol, a szív- és érrendszeri halálozás áll az első helyen. A koronavírus járvány alatt sem feledkezhetünk meg azokról, akik ilyen alapbetegséggel élnek együtt. A magas vérnyomás olyan súlyos betegségek kialakulásáért lehet felelős, mint amilyen a stroke, a szívinfarktus vagy a krónikus vesebetegség, felgyorsíthatja továbbá az érelmeszesedést és elősegítheti egyéb szívbetegségek kialakulását is.

A COVID 19 járvány idején is - amikor a személyes orvos-beteg találkozások számát is (kivéve a sürgősségi helyzeteket) minimálisra szükséges csökkenteni - ugyanolyan fontos, hogy a vérnyomás célérték alatt legyen - ez általában 140/90 Hgmm-t jelent.

Abban az esetben, ha valakinél mellkasi fájdalom jelentkezik, nehézlégzést vagy erős szívdobogást érez, vérnyomáskiugrást tapasztal vagy valami egyéb panasza van, kardiológus szakorvosoktól kérhet tanácsot. (Képünk illusztráció)Forrás: Shutterstock