Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus-törvény

2020.03.31. 09:23

Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A törvény keddtől hatályos, hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt.

A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg. Ezek a legfontosabb pontjai: 

  • A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.
  • Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja - rögzíti a hétfőn az Országgyűlésben sürgőséggel megszavazott jogszabály.
  • A veszélyhelyzetben a kormány az alaptörvény vonatkozó bekezdése szerinti rendeleteinek hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbíthatja.
  • A törvény az Alkotmánybíróság folyamatos működésének biztosításával és választásokkal kapcsolatos rendelkezéseket is tartalmaz.
  • Kiegészül a büntetőtörvénykönyv is a járványügyi védekezés akadályozására, valamint a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályozással.

Mint ismert, hétfőn az Országgyűlés elfogadta a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, amit Áder János köztársasági elnök pedig még aznap aláírtEzzel meghosszabbították a veszélyhelyzetet; megtiltották az önkormányzati képviselő-testületek feloszlatását, valamint az időközi választások és népszavazások megtartását; büntetik a járványügyi intézkedések akadályozását (karanténból való kiszökés, stb.), továbbá innentől szigorúbban büntetik a rém- és az álhírek terjesztőit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK