Orbán Balázs: Az ellenzéknek szövegértési és jogértelmezési problémája van

2020.03.31. 13:45

Az ellenzék minden megnyilatkozása merő rosszindulat és ferdítés, s azóta is igyekeznek megmagyarázni a megmagyarázhatatlant - írta Orbán Balázs legújabb bejegyzésében a közösségi oldalán. A napnál is világosabb, hogy mi történt: politikai szempontból nem erősítették meg az eddig tett válságkezelő intézkedéseket, jogi szempontból pedig nem adták hozzájárulásukat az intézkedések hatálya meghosszabbításához. Hiába kiabálja az ellenzék, hogy minden intézkedést meg tudott tartani az ország a felhatalmazás nélkül is, ez egészen egyszerűen nem igaz - tette hozzá. 

Az ellenzék a többi uniós országokban tapasztaltakhoz képest egészen példátlan módon nem támogatta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, s ily módon a kormány eddigi válságkezelő intézkedéseit - írta legújabb Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Egészen érthetetlen, hogy ilyen nehéz időkben miért volt fontosabb az ellenzéknek a szokásos, gyakorlatilag a baloldal által a rendszerváltoztatás óta folyamatosan hajtogatott, jobboldali diktatúrával riogató pártpolitikai logikát elővenni, mikor most a nemzeti egység ideje van itt. Merő rosszindulat és ferdítés minden megnyilatkozásuk, s azóta is igyekeznek megmagyarázni a megmagyarázhatatlant - tette hozzá.  

A napnál is világosabb, hogy mi történt: politikai szempontból nem erősítették meg az eddig tett válságkezelő intézkedéseket, jogi szempontból pedig nem adták hozzájárulásukat az intézkedések hatálya meghosszabbításához. Ez a tény, minden más csak mellébeszélés. 

Orbán Balázs szerint szomorú tapasztalni, hogy a felkészült jogi szakértők mennyire eltűntek a túloldalról, az ellenzéki megszólalóknak pedig alapvető szövegértési és jogértelmezési problémáik vannak, s egyszerűen nem értik, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben a jogrend hogyan alakul át, s hogyan kell a járvány elleni védekezéshez átállítani egy ország működését. 

Nézzük meg még egyszer, hogy mi a pontos jogi helyzet! - írta Orbán Balázs. 

Az Alaptörvény értelmében a kormány elemi csapás – például egy az egész világot sújtó humánjárvány – esetén veszélyhelyzetet hirdethet, ami alatt az általánostól eltérő magatartási szabályokat alkothat. Ezek a járványügyi intézkedések azonban csak 15 napig maradhatnak hatályban, kivéve ha az Országgyűlés meghosszabbítja őket. Orbán Balázs szerint erről szól, ezt az aktust végzi el a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.  Korábban én is írtam arról, hogy a szöveg feketén-fehéren úgy fogalmaz: az Alaptörvény nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható, a kormány a felhatalmazást csak a szükséges mértékben, arányosan és célhoz kötötten gyakorolhatja, a felhatalmazást az Országgyűlés bármikor visszavonhatja és a kormánynak rendszeres beszámolási kötelezettsége van az Országgyűlés felé. Ezek a kitételek mindenki számára elolvashatóan ott szerepelnek az Alaptörvényben és az ellenzék által nem támogatott javaslatban - tette hozzá.

Orbán Balázs: Ha a törvény nem született volna meg, a később meghozott intézkedések nagy részét sem lehetne fenntartaniForrás: Origo

Orbán Balázs szerint kérdés, hogy mi a gond ezekkel a garanciákkal?

Az ellenzék mégsem támogatta a törvényjavaslat házszabálytól való eltérésben történő tárgyalását (majd magát a javaslatot sem), ezért az első körben meghozott intézkedések hatálya múlt csütörtökön és vasárnap lejárt. Mindez nehéz jogi helyzetet és bizonytalanságot eredményezett sok olyan embernek, akik a védekezésben vesznek részt. Hiába kiabálja az ellenzék, hogy minden intézkedést meg tudott tartani az ország a felhatalmazás nélkül is, ez egészen egyszerűen nem igaz.

Néhány intézkedés más szabályozó eszközökkel vagy önkéntes jogkövetéssel részben fennmaradt (igyekeztünk orvosolni a bajt, ahogy tudtuk, mert az országnak védekeznie kellett abban a pár napban is), de a egészségügyi dolgozók külföldre utazásának tilalma fenntartását, a lejárt működési engedélyű egészségügyi dolgozók működésének meghosszabbítását a lejárt okmányok hatályának meghosszabbítását, a bírósági ítélkezési szünetet, a GYES/GYED meghosszabbítását vagy a nem önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék bezárásának polgármester által elrendelését például nem tudtuk pótolni, mert a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nélkül erre nem volt jogi lehetőség - írta Orbán Balázs. S ha a törvény nem született volna meg, a később meghozott intézkedések nagy részét sem lehetne fenntartani. 

Az ellenzék felelőtlen viselkedése miatt tehát pár napig ezeken a területeken bizonytalanság uralkodott, amit a kormánypárti többség által megszavazott törvény segítségével utólag próbálunk majd eloszlatni. Ha a kormánypárti többség hétfőn nem támogatta volna a törvényjavaslatot, akkor napok múlva sorban jártak volna le a később meghozott intézkedések is, csak pár példát említve: hitelfizetési moratórium, járulékkedvezmények, végrehajtási és kilakoltatási moratórium - idézte fel Orbán Balázs.  

Ha megválasztott országgyűlési képviselőként ilyen nehéz helyzetben nem értik a döntéseik jogi és politikai következményét, az megbocsáthatatlan, ha politikai okokból nem érdeklik őket ezek a következmények, akkor meg az.  A kormány a helyén van és dolgozik tovább. Köszönet illet mindenkit, aki ezekben a nehéz időkben a járvány egészségügyi és gazdasági hatásainak enyhítésén munkálkodik - zárta Orbán Balázs.