Két új határátkelőhelyet is használhatnak a Szlovéniába ingázók

Koronavírus, vírus, szájmaszk, maszk, rendőr, Csörnyeföld, Magyarország
Csörnyeföld, 2020. március 17. Rendőrök román rendszámú autó utasait ellenőrzik a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány miatt ettől a naptól csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére, de a teherszállítást nem korlátozzák. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az áruforgalom zavartalanságának biztosításáról és az ingázók határátlépési lehetőségeiről egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az MTI-nek azt mondta, hogy

A koronavírussal szembeni védekezésben is szoros együttműködésre van szükség a szomszédos országokkal, mivel az emberek egészségének megvédésén túl fontos feladat a folyamatos ellátás biztosítása is - magyarázta. Hozzátette, hogy ez nem lehetséges a szoros együttműködés nélkül a szomszédokkal,

hiszen az országhatárokon rengeteg áru halad át, biztosítva a magyarok és a szomszédos országok állampolgárainak folyamatos ellátását.

Hangsúlyozta azt is, hogy ezért kedden videokonferencián egyeztetett a szerb európai integrációs miniszterrel és a szlovén külügyminiszterrel.

Mindkét féllel megállapodtak, hogy fenntartják az akadálymentes árufuvarozást,

bár Szerbia rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be - közölte.

Elmondta, hogy abban sikerült megállapodniuk, hogy a magyar-szerb határon jelenleg működő három átkelőhelyen fenntartják az áruk akadálymentes forgalmát, hozzájárulva ezzel a magyarok és a szerbek folyamatos ellátásához.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy szlovén partnerével megállapodtak: Szlovákiához, Romániához, Ausztriához és Horvátországhoz hasonlóan együttműködnek a határátlépés lehetőségének megteremtésében az ingázók számára. Az ingázók innentől kezdve két új határátkelőhelyet is használhatnak:

Kétvölgynél és Bajánsenyénél is átléphetik a határt munkavégzés vagy a határ túloldalán található földek megművelése miatt

- mondta.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a muravidékiek és a rábavidékiek is kérték ezt a határ mindkét oldalán, mivel e közösségek kapcsolatai rendkívül szorosak.