Lomnici Zoltán: A döntésnek nincsen ideológiai színezete, ez a realitások talaján áll

Vágólapra másolva!
Dr. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a kormány részére megszavazott rendkívüli felhatalmazásról, az azzal szembeni kritikákról mondta el véleményét.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács főtitkára nemrégiben erős kritikát fogalmazott meg a magyar kormány döntéseivel kapcsolatban, a napokban pedig több európai politikus is megfogalmazta ellenvéleményét. Ugyanakkor a köztársasági elnök azt hangsúlyozta, a Parlament által elfogadott rendkívüli helyzetről szóló törvényt azért írta alá, mert az Alaptörvénnyel nem megy szembe, a nemzetközi formáknak, az európai alapokmányoknak is megfelel.

Ezzel kapcsolatban Lomnici Zoltán kifejtette véleményét, mely szerint most ismételten lehetőséget kaptak a balliberális eszmekör képviselői, hogy kinyilvánítsák a liberális jogfelfogásukat, ahol az emberi jogok kerülnek túlhangsúlyozásra. Ezzel szemben áll a magyar Parlament által elfogadott jogszabály, amelynek nincs semmilyen ideológiai, pártpolitikai színezte, egyszerűen a védekezésre koncentrál, valamint a realistásokat helyezi előtérbe. A kritikákkal kapcsolatban azt emelte ki a szakmai szempontok figyelembevételével, hogy az a kitétel, ami nem határozza meg az időbeliséget a rendkívüli felhatalmazás kapcsán, azért fontos, mer a Parlament kezébe helyezi a döntést ennek az állapotnak a megszüntetéséről. Azaz bármikor megszüntethetik ezt az állapotot, ami akkor is megszűnik, ha a járványveszély elmúlik. Mindez ugyanúgy alkotmányossági megoldás, mintha beletettek volna egy 30-60-90 napos határidőt.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.