Maradj otthon, ez most a legfontosabb tanács mindenkinek. Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük a Borzas Kata receptjét is.

Érdekes recept a Süteményeskönyvből a Borzas Kata. 

Omlós sütemények, piték

Borzas Kata

Kocsis Regina receptje

Hogy miért lett Kata ez a sütemény, azt talán sosem tudjuk meg, de a borzasságára van ötletünk: egyenetlen, kócos halmok fedik a tetejét, ropogós, puha, szaftos rétegek követik egymást, szóval igazi házias sütemény. Magyar Eleknél, Az Ínyesmester szakácskönyvében is szerepel, igaz, ott ostyával bélelt tepsibe nyomja habzsákból az édes, diós tojásfehérjehabot. Érdekesség, hogy ha egybeírjuk, a borzaskata egy bársonyos, kék levelű gyógy- és dísznövényt jelent.

Forrás: Magyar Konyha

Hozzávalók:

450 g liszt
100 g porcukor
4 db tojássárgája
150 g vaj
2 ek tejföl
6 g sütőpor
8 ek baracklekvár
4 db tojásfehérje
120 g cukor
250 g darált dió

Magyar Konyha - Süteménykönyv - Borzas KataForrás: Magyar Konyha


Elkészítése:

Szitáljuk össze a lisztet a porcukorral és a sütőporral, morzsoljuk bele a vajat, adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgáját, majd gyúrjunk homogén tésztát.
A tészta 1/3-ad részét fóliázzuk be külön, és rakjuk be a fagyasztóba. A maradék részét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 30×40 centis téglalapra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy teljesen kitöltse. Kenjük meg a sárgabaracklekvárral.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, és forgassuk bele a darált diót, majd osszuk el a lekváros tésztán. A fagyasztóból kivett tésztát nagy lyukú reszelőn reszeljük rá egyenletesen a habra, majd 180 °C-os sütőben süssük kb. 30 percig.
Tipp
Reszeljünk le 4 db almát, nyomkodjuk ki a levét, és terítsük a lekvár- és a habréteg közé.