Süssünk süteményeket otthon! – Így készül a méteres kalács

Méteres kalács
Vágólapra másolva!
Maradj otthon, ez most a legfontosabb tanács mindenkinek. Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük a méteres kalács receptjét is.
Vágólapra másolva!

Érdekes recept a Süteményeskönyvből a méteres kalács.

Piskóták és kevert tészták

Méteres kalács

Gyorsan elkészíthető lakodalmas vagy vendégváró, igazi nagymamasütemény, amit az időhiány és a kényelmi termékek (pudingpor) egyszerűsítettek a felismerhetetlenségig. Pedig a főzött krémet egyszerűen lehet ízesíteni, lekvárral, fahéjjal, vaníliával, gyümölcsökkel, de még kakaóval is. És hogy miért méteres? A kétféle piskótát felszeletelve krémmel ragasztjuk össze, így egy hosszú rudat kapunk.

Forrás: Magyar Konyha

Hozzávalók a piskótához:

4 db tojás
200 g cukor
6 ek olaj
10 ek meleg víz
260 g liszt
3 g sütőpor
1 ek kakaó
Hozzávalók a töltelékhez
3 dl tej
25 g liszt
200 g vaj
150 g porcukor
2 ek rum
Hozzávalók a mázhoz
200 g étcsokoládé
100 g vaj

Méteres kalács Forrás: Magyar Konyha

Elkészítése:

1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük 150 g cukorral, majd felváltva 5 evőkanál olajat és 10 evőkanál meleg vizet keverünk hozzá. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a maradék 50 g cukorral kemény, de nem töredező habbá verjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a kikevert tojássárgájához felváltva adjuk hozzá a habot és a lisztet. Két őzgerincformát kivajazunk, lisztezzük, és a massza egyik felét beleöntjük az egyik formába. A massza másik felébe 1 evőkanál kakaót és 1 evőkanál olajat teszünk, mielőtt a másik formába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát. Amikor megsült, borítsuk ki rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A töltelékhez a hideg tejben keverjük el csomómentesen a lisztet, és alacsony lángon főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. A puha vajat a porcukorral keverjük habosra, ízesítsük rummal, majd a felfőzött krémmel keverjük össze. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl hideg a krém, mert különben a vaj kicsapódhat, a krém darabossá válhat. Ha ez megtörténik, vegyünk ki egy keveset a krémből, óvatosan melegítsük meg, és adjuk hozzá a többi krémhez.
3. A két tésztát szeleteljük fel a mélyedések mentén, egy sárga tésztát kenjünk meg krémmel, majd egy barnát nyomjunk hozzá, és így tapasszuk egymáshoz az összes szeletet. A kész rudat fóliával letakarva tegyük a hűtőszekrénybe. Közben olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, majd a kész csokimázzal öntsük le a kihűlt süteményt. Hagyjuk megdermedni. Tálaláskor ferdén szeleteljük.