A fertőződés esélyét akkor tudjuk a legjobban csökkenteni, ha otthon maradunk

2020.04.02. 12:29

Az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma, és vannak olyanok, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a rendőrségnek - hangzott el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján. 

Az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: az elmúlt 24 órában 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy ember meghalt. Az elhunyt szív- és érrendszeri betegségben, anyagcsere-betegségben szenvedett. Vele 21-re emelkedett az elhunytak száma. Hangsúlyozta azt is, hogy a gyógyultak száma is növekszik, ők jelenleg 42-en vannak. A tisztifőorvos mindenkitől azt kérte, hogy a fertőződés esélyét minden lehetséges módon csökkentsék: ne találkozzanak másokkal, ha mégis, tartsák a másfél méteres távolságot, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges. 

A járvány mindenütt jelen van az országbanFotó: Csudai Sándor - Origo

Aki teheti, autóval menjen dolgozni

Akinek van saját autója, javaslom, hogy azzal járjon munkába és haza egyaránt. Hogyha ő még utasokat is szállít, helyezkedjenek el a hátsó ülésen. Nyilvánvalóan csak egészséges ember menjen munkába. Ez egy alapvető tétel - mondta Müller Cecília. Rendszeresen töröljék át fertőtlenítő kendővel a kormánykereket, a műszerfalat, az ajtókilincset, és minden olyan felületet, amit a gépjárművön megérintenek. Ezeket a felületeket nagyon jó, hogyha többször tisztítjuk és fertőtlenítjük is.

Hogyha ki- és beszállunk az autóból, akár odaérkeztünk a munkahelyre, akár pedig haza, az első dolgunk az legyen, hogy mossunk alaposan, szappannal, meleg vízzel, langyos vízzel kezet, és hogy egy fertőtlenítő géllel is töröljük át a kezünket– hívta fel a figyelmet.

Hasznos és praktikus, ráadásul egészséges dolog is akár kerékpárral munkába járni. Aki viszont a tömegközlekedést veszi igénybe, annak ajánlatos időben kimennie a megállóba, hogy ne sokat kelljen ott ácsorognia, s mind ott, mind pedig a járműveken meg kell próbálni tartani a másfél méteres távolságot. A fogódzkodókat is célszerű egy zsebkendővel áttörölni, amit leszállás után rögtön ki kell dobni.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy mind az otthon, mind a munkahelyen használt számítástechnikai eszközöket napjában többször tisztítani kell. A munkahelyen a kilincseket, villanykapcsolókat, és a lift nyomógombokat is, vagyis minden olyan tárgyat, amit sokan megérintenek.

Aki teheti, maradjon otthonFotó: Csudai Sándor - Origo

Minimálisra kell csökkenteni a közterületi tartózkodást

Vannak olyanok, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a rendőrségnek - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor ezredes hozzátette: a kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök.

Mint mondta, a rendőrség a polgárok együttműködésére számít, ezért volt sok a figyelmeztetés, azonban a kijárási korlátozást visszatérően megszegőkkel szemben helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek. Kiemelte: sokszor előfordul, hogy fiatalok gyülekeznek közterületeken. Ezeket a közterületi tartózkodásokat azonban minimálisra kellene csökkenteni - mondta Lakatos Tibor.

Sokan kínálnak most olyan túlárazott termékeket, szolgáltatásokat, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, így visszaélve a jelen helyzettel – figyelmeztetett a rendőrezredes. A határhelyzetről Lakatos Tibor azt mondta, nyugodtnak mondható, Hegyeshalomnál és Röszkénél kell csak kisebb várakozásra számítani.

Növelik a termelési kapacitást

Müller Cecília elmondta, orvosszakmai kérdés arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben elhalasztják-e a különböző orvosi kezeléseket. A gyógyult koronavírusos betegek terápiáját a szakmai kollégium kézikönyve tárgyalja. Szavai szerint a genetikának is nagy szerepe van a betegség lefolyásában. Mint mondta, ennek folyamatát azért is fontos megismerni, mert a védettség megszerzéséről nyújtana fontos információkat.

Lakatos Tibor elmondta: a büntetés-végrehajtási intézmények is részt vesznek a maszkok gyártásában, és növelik a kapacitást.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok a vírus örökítőanyagán alapulnak, a tesztet a WHO ajánlása alapján végzik, eszerint két vizsgálat szükséges ahhoz, hogy biztos eredményt kapjanak. Emlékeztetett, a szociális intézményekben felvételi zárlat van, és fokozottan figyelnek az infekciókontrollra, hiszen különösen magas kockázati csoportba tartozók élnek ott.

A fertőtlenítés nagyon fontos dolog a járvány idejénFotó: Csudai Sándor - Origo

Nincs megbetegedés a börtönökben

Lakatos Tibor szavai szerint a börtönökben is már a járvány kezdete óta rendkívüli intézkedéseket hoztak a vírus megelőzéséért, eddig egyetlen esetben sem volt megbetegedés.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília szintén elmondta, a koronavírusos páciensek kórházi kezelésénél a klinikai tünetet veszik figyelembe. Ha nem szorul kezelésre az illető, akkor hazaengedik, ám az azt követő 14 nap sérülékeny időszak, a páciensnek fontos figyelnie magát, és azonnal jeleznie, ha újból súlyosbodnak a tünetei.

A tisztifőorvos azt is hangsúlyozta, hogy az asztmás és allergiás betegek is a fokozottan veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak.

A szájmaszk utcán történő viselésével kapcsolatban elmondta: az egyéni választás kérdése, ám a maszkot szakszerűen kell viselni, például nem ajánlatos megérinteni, alányúlni. Azonban ha betegen kényszerülünk elhagyni otthonunkat, a szájmaszk viselése erősen ajánlott.

Ahol gócpont lesz, ott szigorítanak majd

Müller Cecília szerint rendkívül sokféle laboratóriumi vizsgálat létezik, de csak a kijelölt laboratóriumokban kimutatott teszteket tudják értékelni, a többinek nem tudják garantálni a minőségét. Arra a kérdésre, miszerint hányadik pozitív tesztnél regisztrálnak valakit fertőzöttnek, a tisztifőorvos azt mondta, csak a bizonyított eseteket közlik hivatalosan.

Lakatos Tibor szerint van jelentősége a járvány területi megoszlásának, és a Magyarországon bevezetett intézkedések nem túlzottak, ahol pedig gócpontok alakulnak ki, ott tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken.

A legmagasabb szintű védelmet nyújtó védőfelszerelés jár azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik bizonyítottan pozitív koronavírusos betegeket kezelnek. Emellett az olyan beavatkozásokat végzőknek, amelyek aerosol képződéssel, vagy a beteg testüregébe történő behatolással járnak – fejtette ki Müller Cecília. Szavai szerint az említett kockázatokkal nem járó területeken elegendő az orvosi maszk, a gumikesztyű, valamint a köpeny.