Szijjártó Péter: 240 magyart hoznak haza Észak-Amerikából csütörtökön

2020.04.02. 16:41

Csütörtökön 240, a koronavírus-járvány miatt Észak-Amerikában rekedt magyart hoznak haza - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a világjárvány miatt sok akadály nehezíti az emberek életét szerte a világban, ilyenek az utazási korlátozások is, amelyeket az államok a saját légtereikre is bevezettek. A polgári légi közlekedés lehetőségei teljesen beszűkültek, a világ sok országa nem indít és nem fogad menetrend szerinti járatokat  - tette hozzá.

Ennek következtében több ezer magyar rekedt külföldön, közülük már több mint hatezret haza tudtak hozni. 
Ezt Magyarország modern kori története legnagyobb hazatérési akciójának nevezte a miniszter.

Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án - IllusztrációForrás: MTI/Hm

Több száz magyar rekedt az Egyesült Államokban és Kanadában. Értük külön repülőgépeket küldtek, hiszen más módon nem lett volna lehetséges a hazajutásuk  - mondta Szijjártó Péter.

Csütörtökön 240 magyart és huszonnyolc külföldit (tizenhét szlovákot, tíz szlovént, valamint egy horvátot) szállítanak haza négy amerikai és egy kanadai városból: New Yorkból, Chicagóból, Miamiból, Los Angelesből, továbbá Torontóból. Ők a légitársaságok járattörlései miatt máshogy nem juthatnának vissza otthonaikba  - fűzte hozzá.

Még mindig van világszerte mintegy kétezer olyan magyar ember, aki szeretne hazatérni, de egyelőre nem tud. Az ő hazaszállításukon dolgoznak, a lehetőségek azonban egyre szűkülnek - mondta a miniszter.