További repülőgépek érkeznek védőfelszereléssel Magyarországra

kornavírus  korona vírus fertőzés járvány betegség
A Kínából érkezett egészségügyi segélyszállítmányt rakodják ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány elleni védekezéshez három repülőgéppel 27 tonnányi védőfelszerelés érkezett Magyarországra Kínából, március 29-én pedig további két repülőgép 3 millió 270 ezer maszkot hoz Budapestre.
Vágólapra másolva!
További repülőgépek érkeznek védőfelszereléssel - overallokkal, maszkokkal, lélegeztetőgépekkel - Magyarországra a következő napokban - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 tévécsatornán.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba elmondta, hogy bár eddig sikerült elkerülni a koronavírussal megfertőződött emberek számának ugrásszerű növekedését, előfordulhat, hogy a csoportos megbetegedések szakaszából a tömeges megbetegedések szakaszába lép az ország.

Ezért az a cél, hogy nagyobb terhelés esetén is legyen elegendő védőfelszerelés Magyarországon.

Ennek érdekében nemcsak kész termékek,

- mondta Dömötör Csaba.

Az államtitkár azt is mondta, hogy hogy a védőfelszerelések kiosztásakor azt veszik figyelembe,

hol, mekkora nagyságrendű a megbetegedés, mekkora a meglévő készletek nagysága, és hány orvosnak, ápolónak kell védőeszközt biztosítani.

A Kínából érkezett egészségügyi segélyszállítmányt rakodják ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 28-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a fertőzöttekről és az elhunytakról közölt részletesebb adatok felhívják a figyelmet arra, melyek a legveszélyeztetettebb csoportok. Az

- ha sem családtag, sem az önkormányzat nem tud nekik segíteni - menjenek vásárolni.

Dömötör Csaba a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a járvány elleni védekezésre fordítható uniós forrásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország a 2014-2020-as keret szinte száz százalékát lekötötte, a szerződések felbontása pedig még nagyobb gazdasági kárt okozna, ezért Magyarországnak - és több mint tíz másik uniós tagországnak -

Más források, például az Európai Szociális Alap forrásainak mozgósítására lenne szükség, és lehetővé kellene tenni, hogy minden régióban igénybe lehessen venni az uniós pénzeket - mondta az államtitkár.