Wintermantel Zsolt: Sok budapesti embert sodort veszélybe Karácsony Gergely járvány idején a járatritkításokkal

KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszélget ellenzék Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA főpolgármester-jelölt HÉTKÖZNAPI kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ü
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A közlekedésmérnöki végzettségű Wintermantel Zsolt azt kéri Karácsony Gergelytől csütörtöki internetes bejegyzésében, hogy hívják össze a BKK Igazgatóságának ülését a járatritkítások miatt. A BKK igazgatósági tagja szerint világjárvány idején nem lehet a magyarokkal kísérletezni.
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, Karácsony reggel egy Facebook-poszttal próbálta magát menteni a budapesti tömegközlekedéssel kapcsolatban kialakult helyzet miatt. A közlekedésmérnöki végzettségű Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági tagja, Újpest volt vezetője reagált a főpolgármester írására,

a BKK igazgatóságának összehívását követelve.

"A budapesti közösségi közlekedésben kialakult elfogadhatatlan, az utasok egészségét közvetlenül fenyegető veszély miatt ma ismét kezdeményeztem a BKK igazgatóságának haladéktalan összehívását. A főpolgármester gyakorolja a BKK tulajdonosi jogait és ő felel a város működéséért, így feltétlenül szükséges, hogy részt vegyen az ülésen. Mondja el, hogy a Fővárosi Operatív törzsben hogyan alakulhatott ki ez, a járvány terjedését nemhogy gátló, hanem felgyorsító álláspont?" - fogalmazott.

Egyúttal arra kérte Karácsonyt, ne panaszkodjon, ne hárítsa másra a felelősséget, és adjon egyenes válaszokat a felmerülő kérdésekre.

"Tisztelettel kérem a Főpolgármestert: ezúttal ne panaszkodjon, ne hárítsák másra a felelősséget, ne kibúvókat keressen, ne okolja se a Kormányt, se Tarlós Istvánt, se a budapestieket, hanem adjon egyenes válaszokat a jogos kérdésekre!" - húzta alá.

Wintermantel úgy látja, hogy Karácsony a járatritkításokkal "belerondított" a kormány intézkedéseibe.

"Az elmúlt hetekben az állampolgárok felelős viselkedésének köszönhetően sikerült szabályozott keretek között tartani a koronavírus-járványt. Pár napja a tömeges fertőzések szakaszába léptünk, de továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a fertőzés görbéjét minél inkább ellaposítsuk. Ebbe rondított bele Karácsony Gergely a tegnapi napon bevezetett járatritkításokkal."

Szerinte a történtek rámutattak arra, hogy Karácsony tájékozatlan a BKK működését illetően.

"Tegnapi és ma reggeli posztja sokat elárul tájékozatlanságáról. 10 százalékos kihasználtságot emleget, csakhogy ez akkor lenne igaz, ha normál helyzet lenne. Akkor egy jármű kapacitását a szabványok szerint úgy számítják, hogy egy négyzetméteren 4 utas utazik. De most világjárvány van és ha legalább 1 méter távolságot akarnánk tartani, akkor négyzetméterenként 1 fő lehetne maximum a 4 helyett! Így az a 10 százalék máris 40 százalék! Ha pedig azt vesszük, hogy az ideális két méter távolság lenne, akkor ez még jóval magasabb arany lenne, csúcsidőben a normál menetrendet kellene tartani."

A főváros lépésének következtében megugorhat a megbetegedések száma a BKK igazgatósági tagja szerint.

"A helyzet komoly. Félő, hogy a tegnapi és mai zsúfoltságok miatt jelentősen meg fog ugrani a megbetegedések száma, hisz hiába próbálnak megfelelő távolságot tartani az utasok egymástól, a ritkán közlekedő, ezért tömöttebb járműveken erre nincs lehetőségük!"

Írása végén még egyszer nyomatékosította a fideszes politikus: össze kell hívni a BKK Igazgatóságának formális ülését!

"Tegnapi kezdeményezésem ellenére a BKK Igazgatótanácsa csak informális értekezletet tartott, ahol tájékoztatást kaptunk a mára tervezett intézkedésekről. Erről már a Főpolgármester is beismerte, hogy hibás, és kevés! Nincs idő további próbálgatásokra. Ezért kezdeményeztem, hogy haladéktalanul tartson formális ülést a BKK Igazgatósága, melyen vegyen részt a teljes közgyűlési jogkörrel rendelkező Főpolgármester is!"