Gyurcsány Ferenc álságos (mondhatjuk, hazug) telefonkampányban terjeszti azt a többszörösen cáfolt állítást miszerint, Magyarország 2000 milliárd forintos európai uniós támogatásra jogosult a koronavírus elleni védekezésben. Mint köztudott: egy fillér külön pénzt nem ad Brüsszel.

Több ellenzéki politikus állította az utóbbi napokban, hogy Magyarország 2000 milliárd forintos Európai Uniós támogatásra jogosult a koronavírus elleni védekezéshez. Ezt az állítást tételesen cáfolták a kormánypártok politikusai. Köztük Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is tisztázta, hogy Magyarország nem kap 2000 milliárd forintos támogatást. E helyett ebben az értékben olyan - már meglévő - fejlesztési pénzek elvonásáról beszél az ellenzék, amelyek a munkapiac stabilitásához és a gazdaság működéséhez fontosak.

Az Origó birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen ennek ellenére Gyurcsány Ferenc álságos állításait hallhatjuk egy automata telefonos kampány keretében:

Szerencsére EU tagállamként, Magyarország 2000 milliárd forintos uniós támogatásra jogosult. Mi azt szeretnénk, hogyha már az Orbán-kormány nem segített, akkor hagyja, hogy az unió segítsen.

Gyurcsány Ferenc, a DK a pártelnöke.Forrás: MTI/Kovács Attila

Az ellenzék által emlegetett 2000 milliárd forintos uniós fejlesztési pénz természetesen nem jelent semmilyen mértékű többlettámogatást az Európai Unió részéről, ez által nem jelenik meg plusz összeg a magyar költségvetésben. E helyett arról lenne szó, hogy az ellenzék szerint ezeket az összegeket el kellene vonni olyan jelenlegi céloktól, mint a munkapiac- és a gazdaság fejlődésének segítése. Ez az intézkedés, ez a gyurcsányi ötlet beruházásokat szüntetne meg, többen elveszthetnék miatt az állásukat, illetve a magyar vállalkozásoknak is számottevő kiesést jelenthetne.