Elismerés a magyar egészségügyi dolgozóknak, már egymillió fertőzött ember a világban

koronavírus lengyelország
A koronavírus-járvány miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítést végeznek a lengyel parlament alsóházában.
Vágólapra másolva!
623-ra nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma pénteken: 38 új esetet regisztráltak, március 10-e óta nem volt ilyen alacsony a fertőzöttek növekedésének aránya. Az Operatív Törzs ugyanakkor tudatosította: a neheze még hátra van, nagy valószínűséggel nem lehet elkerülni a tömeges megbetegedéseket itthon sem. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forintnyi pluszjuttatást kap év végéig. A kormány kedden mutatja be gazdasági akciótervét. A koronavírussal fertőzöttek száma átlépte a világban az egymilliót, hétfőtől Európában is embereken tesztelik a koronavírus elleni oltást. A pénteki nap legfontosabb hírei az Origón.
Vágólapra másolva!

Tovább lassult a járvány itthon, 38 új esetet regisztráltak. A kormányzati tájékoztató portál közzétett adatai szerint 623-főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma pénteken, 38 új esetet regisztráltak az illetékesek. Öten haltak meg a járvány következtében, mindegyikük krónikus beteg volt. A gyógyultak száma ugyanakkor 43-ra emelkedett a gyógyultak száma is. Március 10-e óta nem volt ilyen alacsony a fertőzöttek növekedésének aránya. A hatóságok ennek ellenére azt kérik, hogy a tömeges fertőzés lelassításához az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Mint ismert, a koronavírus az idős emberekre a legveszélyesebb. Az Operatív Törzs tájékoztatója szerint a neheze még természetesen hátra van, be kell tartani a szabályok. A tömeges megbetegedéseket feltehetően itthon sem lehet elkerülni.

Pénzbeli segítség a járvány ellen hősiesen küzdő egészségügyi dolgozóknak. Járványügyi alapot állít fel a kormány, minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forintnyi pluszjuttatást kap év végéig - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Keddre készül el a kormány gazdasági akcióterve. "Kedden mutatjuk be az ország történetének legnagyobb gazdaságélénkítési tervét, aminek az elő két fejezete a munkahelyek megőrzéséről és új munkahelyek teremtéséről szól majd." - ismertette a kormány jövő heti menterendjének egy részét Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök elmondta továbbá, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatban szerdán döntenek - orvosi, járványügyi és rendőri elemzések alapján. Egyúttal kitért a magyar kormányt ért támadásokra: kifogásolta, hogy Brüsszel Magyarországgal foglalkozik és nem a vírussal. "Nekünk minden magyar élet elvesztése fáj, és nem lehet senkinek fontosabb dolga, hogyan lehet több életet megmenteni. Brüsszelben burokban élnek és osztják az észt, és nem azzal foglalkoznak, hogyan lehet több életet megmenteni" - mondta a miniszterelnök.

Az egészségügy felkészült a tömeges koronavírus-megbetegedésekre. Az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes leszögezte, hogy a kórházparancsnokok jelentései alapján a kórházak felkészültek a többletmunka ellátására. Hozzátette, minden kórházi dolgozót, és egészségügyben tanuló felsőoktatási hallgatót ki tudnak vezényelni szükség esetén. Jelezte továbbá, hogy 31 kórházba szállítanak ki védőeszközöket, emellett a rendőrök számára is nagy mennyiség érkezett szájmaszkokból, overálokból, kesztyűkből. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy bár egyre laposabb a járványgörbe, nagy valószínűséggel nem lehet elkerülni a tömeges megbetegedéseket itthon sem.

Négymillió maszk, és több százezer védőruha érkezett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy a pénteken Pekingben landoló hat Wizz Air-gép négymillió maszkot, és több százezer védőruhát hoz majd Budapestre. A Huawei 50 ezer maszkot adományozott Magyarországnak, ezek péntek reggel érkeztek meg a fővárosba. A tárcavezető pénteki online sajtótájékoztatóján számolt be az európai uniós külügyminiszterek tanácskozásáról. "Ismételten világossá vált, hogy minden tagállam nemzeti alapú döntéseket hoz, mindenki a saját nemzeti sajátosságai, jogrendje, érdekei alapján hozza meg azokat döntéseket, amelyeknek célja a védekezés sikeressége." - vélte.

Akcióterv készül a turizmus talpra állításáért. "A turizmus-vendéglátás 60 nap alatt a mennyből a pokolba jutott" - mondta legfrissebb podcastjában Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Elárulta, a Magyar Turisztikai Szövetséggel és egy nemzetközi tanácsadó céggel közösen válságkezelési akcióterven dolgozik, amelynek segítségével a leggyorsabban talpra lehet majd állítani az ágazatot.

A koronavírus-járvány miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítést végeznek a lengyel parlament alsóházában. Forrás: MTI/EPA-PAP/Wojciech Olkusnik

Nem csillapszik a járvány: már több mint egymillió fertőzött van világszerte. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint átlépte az egymilliót a koronavírussal fertőzöttek száma világszerte. Péntek reggelre közel 79 ezerrel 1 016 401-re nőtt a világban a koronavírussal fertőzöttek száma. A betegségben eddig 53 160-an haltak meg, az utóbbi egy napban 5904-en. A meggyógyultak száma 211 775, a csütörtök reggelinél 17 464-gyel több - olvasható az intézmény honlapján.

Hétfőtől Európában is embereken tesztelik a koronavírus elleni oltást. Kétszáz osztrák, német és dán önkéntesen jövő héten megkezdődik egy új koronavírus elleni oltóanyag, az APN01 emberi tesztelése, jelentette be csütörtökön az osztrák Apeiron Biologics. Ezzel az Egyesült Államok után Európában az emberi vakcinázás szakaszába lép a Covid-19 vírus elleni küzdelem

Nem csökkent az áldozatok száma Olaszországban.Még mindig több mint hétszázan haltak meg ma Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban miatt. A halálos áldozatok száma a járvány helyi megjelenése óta 14.681-re nőtt. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt viszont tovább csökkent: az elmúlt napi 2477-hez képest ma 2339 új beteget diagnosztizáltak.

Spanyolországban második napja kilencszáz felett volt a halálos áldozatok száma. Az elmúlt nap során 932-en haltak meg, így 10 935-re emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben meghaltak száma, az azonosított fertőzöttek száma 7472-vel nőtt, és összességében elérte a 117 710-et. Kórházba 2524-en kerültek az elmúlt 24 órában, a járvány január végi kezdete óta pedig 56 637 embert láttak el a fertőzés miatt.

Egy nap alatt 684-gyel emelkedett a járvány áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) péntek délutáni tájékoztatása szerint eddig 3605-en haltak meg a járványban, a pénteken bejelentett 684 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. Péntekig az előző napi 33 718-ról 38 168-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az igazoltan fertőzött Boris Johnson brit kormányfő továbbra is karanténban marad, míg Angela Merkel kancellár, akinek minden tesztje negatív, csak korábban egy koronavírus-fertőzött orvossal érintkezett, elhagyta a házi karantént.

Németországban meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát. Péntek este 87 244 ember volt igazoltan fertőzött, a halálesetek száma 1138 volt. Az igazolt fertőzöttek között legkevesebb 2300 orvos és ápoló van.

Ausztriában péntek estére 11 383-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; ez az előző napihoz képest kevesebb mint négy százalékos növekedést jelent. A betegek közül 1074-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 245-en vannak intenzív osztályon. Eddig 2022-en gyógyultak meg; és 168-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe. Sebastian Kurz kancellár az osztrák parlament ülésén bejelentette: "A kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Ausztria gyorsan kilábaljon a válságból".

Hollandiában egyre kevesebb a kórházi helyek száma. A péntek esti adatok szerint összesen 15 819 embernél azonosítottak koronavírus-fertőzést, a halálesetek száma 1490 volt. Mivel az intenzív kórházi helyek rohamosan fogyatkoznak, a kormány arra törekszik, hogy több mint ezer új kórházi helyet létesítsen a hét végére, de szakértők szerint leginkább a képzett ápolókban van hiány.

A francia rendőrség szigorúan ellenőrizte a kijárási korlátozásokat. Annak érdekében, hogy senki ne utazzon el az otthonából a tavaszi szünet kezdetén. A belügyminisztérium az eddig 100 ezer helyett mintegy 160 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított pénteken. Péntek este az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 60 ezret, a haláleseté az 5400-at. Különösen drámai a helyzet az idősotthonokban: közel 1500 nagyon beteg és idős ember halt meg koronavírusban az elmúlt hetekben francia szociális intézményekben. Ugyanakkor a jövő hétre már a tetőzést várják Franciaországban.

Lengyelországban a következő két hétben tetőzhet a koronavírus-járvány. Az előző naphoz képest több mint 60 százalékkal ugrott meg az újonnan azonosított fertőzések száma, és elérte a 3149-et, a halálesetek száma péntek este 59 volt. Romániában az utóbbi hét átlagának csaknem duplájára, 445-re emelkedett az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőzések száma. Az összes igazolt fertőzött száma 3183-ra, a haláleseteké estére 122-re nőtt.

Szerbiában meghosszabbították a kijárási tilalmat. Ezentúl szombaton 13 órától hétfő hajnali 5 óráig tilos az utcára lépni. A hétmillió lakosú országban egy nap alatt 1060-ról 1171-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma és 31-en haltak bele a betegségbe. Az orosz légierő repülőgépei 11 járattal szakembereket és felszerelést szállítanak Szerbiába a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

Pakisztánban még mindig sok mecset nyitva van a hívek előtt a koronavírus-járvány ellenére. Az izraeli hadsereg lezárta pénteken a járvány gócpontjának számító Bné Brak várost, mert az ultraortodox lakosság nem tartotta be az egészségügyi minisztérium rendeleteit.

Iránban péntekre 134 újabb halálos áldozata volt a járványnak, velük 3294-re nőtt az elhunytak száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 2715-tel 53 183-ra emelkedett.

Kormányzati segítség Japánban. Abe Sindzó miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormány 300 ezer jen (több mint 900 ezer forint) készpénzzel segíti azokat a háztartásokat, amelyeknek bevételkiesésük van a koronavírus miatt. A kelet-ázsiai szigetországban 2617 a fertőzöttek és 63 a halálos áldozatok száma.

Indul a digitális oktatás Dél-Koreában. A dél-koreai oktatási minisztérium jövő csütörtökre halasztotta az iskolaév kezdetét az általános és középiskolákban a koronavírus miatt. Az oktatás digitális formában veszi kezdetét. Az országba szerda óta belépett külföldiek tevékenységét rendeletben szigorítják. A fertőzöttek száma péntek este 10 062, a haláleseteké 174 volt.

New York állam kormányzója pénteken a szokásos napi sajtótájékoztatóján azt mondta, az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség eddig csaknem háromezer életet követelt New York államban. A kormányzó szerint csütörtök volt eddig a legszomorúbb nap, mert az általa irányított államban egyetlen nap alatt 562 ember halt bele a betegségbe. New York államban ezzel csaknem háromezer főre emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzések száma több mint 102 ezer. Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint pénteken - washingtoni idő szerint délelőtt - több mint 245 ezer regisztrált fertőzöttje és több mint 6 ezer halálos áldozata volt az új koronavírus okozta tüdőgyulladásos betegségnek.