Egymástól 10 centiméterre álló emberek, olyan tömött buszok, hogy inkább sokan fel sem szálltak, már az induló állomáson teli metró - néhány azok közül a panaszok közül, amelyeket utasok írtak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közösségimédia-oldalán. Megírtuk, a koronavírus-járvány miatt kevesebb busz, villamos, troli és metró közlekedik Budapesten, de az új, szombati menetrenden alapuló közlekedési rend miatt sok tízezer utas háborodott fel, mert tömve vannak a járatok és a megállók. Ezzel nő a fertőzésveszély, mert szinte lehetetlen, hogy tartsák egymástól a javasolt másfél-kétméteres távolságot.

Negyedórás járatindulás csúcsidőben, heringeffektus a 144-es buszon, írta meg tapasztalatait egy utas a BKK közösségimédia-oldalán.

Forrás: BKK Facebook

10 centiméterre álltak egymástól az emberek reggel 5 órakor az 55-ös buszon, délután 2-kor pedig nem lehetett felférni,  írta egy másik utas.

Egy nő arról számolt be, hogy a nagyon forgalmas 133E busz volt, hogy 42 perces követési távolsággal indult reggel, erről pedig képet is készített.

Forrás: BKK Facebook

Ugyanerre a buszra panaszkodott egy másik utas is, aki megerősítette, hogy több mint 20 percenként érkeztek a buszok. Azt írta, az embernek az az érzése hogy ezekkel a posztokkal szándékosan provokálják azokat, akik kénytelenek utazni...

Forrás: BKK Facebook

A rendkívül sok utast szállító 7-es buszról azt írta egy utas, hogy reggel 5 óra környékén az Újpalotáról a belváros felé járó buszok mindegyike tömve volt, Zugló vasútállomásnál már inkább nem is szálltak fel az emberek.  Hozzátette, most az lenne a lényeg, hogy minél kevesebben tömörüljenek, „erre ezek a nagyeszűek még ritkítják is! Hát gratulálok a vezetés alkalmatlanságához!”

Forrás: BKK Facebook

Az 5-ös buszon ma reggel 7:10-kor is sokan voltak, kb. 20 cm-re álltunk egymástól  - számolt be egy utas.

Forrás: BKK Facebook

Hasonló volt a helyzet a 2-es metrón is, egyvalaki azt írta, hogy 6-7 percenként indul az Örs vezér teréről, reggel már ott tömeg van, mindenhol sokan szállnak fel, 10-20 centire vannak az utasok egymástól.  Kérem, sűrítsék a metrójáratokat csúcsidőben - kéri.

Forrás: BKK Facebook

Van, aki bocsánatkérést vár a hibás menetrend miatt.

Forrás: BKK Facebook

Másokat pedig az háborított fel, hogy a hétfőtől életbe lépő új menetrendről szóló hírt kora reggeli, üres buszokkal illusztráltak, miközben sok utasnak egészen más volt a tapasztalata.

Forrás: BKK Facebook

 

A BKK azt ígéri a hatalmas felháborodás miatt, hogy április 6-tól, hétfőtől újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok Budapesten. Az Origo ezután is figyelemmel kíséri, hogy a veszélyes járványhelyzetben biztonságosan tudnak-e majd újra utazni a budapesti emberek.