Orbán Viktor: Kedden mutatjuk be az ország történetének legnagyobb gazdasági akciótervét

ORBÁN Viktor; NAGY Katalin
Budapest, 2018. november 9. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A tervek szerint jövő szerdán születik meg a döntés arról, hogy a kijárási korlátozás a húsvéti ünnepekre is fennmarad-e – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szólt arról is, hogy jövő hét kedden jelentik be az ország történetének legnagyobb gazdasági ösztönző csomagját. Azt is bejelentette, hogy az év végéig 500 ezer forintos pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók. 
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs ülése úgy zajlik, hogy először meghallgatjuk az aktuális jelentéseket az első helyen az egészségügyi, járványügyi jelentések vannak, 623 beteget jegyzünk most, és 26 halottunk van - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök közölte, utána

Utána pedig annak az átállását az esetleges nagy rohamra, hiszen most még az elején vagyunk, tehát az egészségügyet próbára tevő nagy roham az még előttünk áll, erre készülünk most föl – mondta a kormányfő.

Ha meglenne a vakcina, mindenkit beoltanánk

Mert ha meglenne a vakcina, akkor mindenkit beoltanánk, megköszönnénk, hazamennénk, és folytatódna az életünk úgy, ahogy előtte volt - mondta a kormányfő. Orbán Viktor kijelentette, de nincsen vakcina, és a szakemberek, meg a tudósok azt mondják, hogy ebben a helyzetben egyetlen lehetőség van, egy megoldás, hogy lassítani kell a vírus terjedését.

Orbán Viktor: Az egyetlen lehetőség a vírus terjedésének lassítása Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Harcolni kell minden egyes emberéletért

A kormányfő elmondta

Hozzátette: és van még egy dolog, amit tennünk kell, mert aki fertőzést kapott, az megbetegedhet, és aki megbetegedett, az lehet nagyon beteg, és aki nagyon beteg, az meg is halhat, ezért aztán a másik dolog, amit tennünk kell, hogy harcolnunk kell minden egyes ember életéért, megpróbálunk megmenteni minden bajba került magyart, megharcolunk értük. Minél fegyelmezettebben védekezünk, annál inkább mederben tudjuk tartani a járványt - tette hozzá.

Szerdán döntenek a kijárási korlátozás jövőjéről

A kijárási korlátozással kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, szerdán döntenek annak jövőjéről orvosi, járványügyi és rendőri elemzések alapján. Szavai szerint a húsvét alkalmat ad a vakcina megszületéséig tartó időszakra történő berendezkedésre, és arra is, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kommunizmusban is tudták, hogy előbb-utóbb kiszorítják az oroszokat, de azt nem tudták, hogy addig mi lesz.

- mondta a kormányfő. Egy alattomos, nehezen elképzelhető ellenséggel állunk szemben - tette hozzá. Két vírus ellen küzdünk: az egyik a félelem, a másik pedig a vírus. Vannak olyan csoportok, akiknek le kell győznie a félelmet - mondta a kormányfő.

- mondta Orbán Viktor. Talán húsvét alkalmas arra, hogy átgondoljuk azt, hogy hogyan akarjuk megszervezni az életünket - tette hozzá.

Orbán Viktor: Egy alattomos, nehezen elképzelhető ellenséggel állunk szemben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Brüsszel nem a vírussal, hanem velünk foglalkozik

Orbán Viktor nem csinál ideológiai kérdést abból, hogy honnan jön a segítség. Bár igaz, hogy a Türk Tanácstól és a kínaiaktól érkezett segítség - tette hozzá. Egy légihidat kellett építeni Kína felé, érkezett egy teljes maszkkészítő gyártósor is már. A kormányfő szólt arról is, hogy egy megfelelő vezénylési terv létezik, amelynek mentén dől el, hogyan kell átcsoportosítani az erőket az egészségügyben, ha tömegessé válik a fertőzés.

- mondta Orbán Viktor.

Brüsszelben burokban élnek és osztják az észt, és nem azzal foglalkoznak, hogyan lehet több életet megmenteni - mondta a kormányfő.

Járványügyi alapot állít fel a kormány - mondta a kormányfő.

- jelentette be Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar parlament gőzerővel dolgozik. Tényszerűen hamisak azok az állítások, amikkel az ellenségeink dolgoznak - tette hozzá.

A kormányfő megismételte, hogy egy Soros György vezette hálózat áll a mostani támadások mögött.

Így nézhet ki a gazdaságélénkítési terv

A mostani gazdasági válsággal kapcsolatban azt mondta, hogy nem meghátrálni és védekezni akarnak, hanem támadni. Nem akarjuk feladni a céljainkat - mondta Orbán Viktor.

Nem szabad visszakanyarodni a segélyalapú gazdasághoz - mondta a kormányfő.

Ha nem sikerül ezeket megvalósítani, akkor a végén az IMF és a Soros-féle spekulánsok állnak - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor bízik benne, hogy az ellenzék is belátja, hogy most nem a politikai viták ideje van. Annyi munkahelyet kell teremteni, amennyi a járvány miatt megszűnt. A kormányfő szólt arról is, hogy hitel nélkül nem lehet ingyenpénzhez jutni, és ez egy nagyon fontos szempont a mostani tervezések során.