Levelet írt Helmut Kohl, "a németek nagy kancellárjának" 90. születésnapja alkalmából a három éve meghalt politikus özvegyének, Maike Kohl-Richternek Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken.

Helmut Kohl 1930. április 3-án született, és 1982-től 1998-ig töltötte be a kancellári tisztséget.

Három évvel távozása után is élénken élnek emlékezetemben azok a találkozások, melyekre először Berlinben, majd később az Önök ludwigshafeni otthonában nyílt lehetőségem. A kötelező szerénységgel is tanítómesteremnek tekintem őt nemcsak az európai egység, a nemzetek Európája építőjeként, hanem abban a tekintetben is, ahogyan a kereszténydemokrata gondolatot és eszmerendszert kormányzásának alapjává tette.  Az ő öröksége nélkül a XXI. századi kereszténydemokrácia sem lesz képes megújulni és sikereket elérni  - fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Orbán Viktor kormányfő Helmut Kohl egykori német kancellár gyászmiséjén a speyeri dómban 2017. július 1-jénForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor azt is írta, hogy

személyes hálámon túl, melyet a megtisztelő és életemet gazdagító találkozások miatt érzek, biztosíthatom arról, hogy a magyar nemzet mindig nagyrabecsüléssel fog emlékezni a nagy kancellárra, aki miközben minden szükséges döntést meghozott a németek újraegyesítése érdekében, soha nem feledkezett meg Közép-Európa népeiről.  Mi, magyarok személyében a német-magyar barátság megtestesülését látjuk ma is. Emlékéből erőt merítek a jelen embert próbáló történései és feladatai idején is - zárta levelét a magyar miniszterelnök.