Pénteken kezdődik a szúnyogirtás

Balatoni szúnyogirtás
1200 hektárra jutott a vegyszerből
Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik a szúnyogírtás az országban, elsőként a Velencei-tónál. Egyelőre a lárvákat veszik célba egy biológiai eljárással.
Vágólapra másolva!

Pénteken kezdődik a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés. A szakemberek első lépésként biológiai eljárással lépnek fel a lárvák ellen - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írják, a lárvák elleni fellépésnek azért van jelentősége, mert minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb lesz később a kifejlett szúnyog. A katasztrófavédelem által felkért szakértők ezért hetekkel ezelőtt elkezdték felmérni a rovarok tenyészőhelyeit. Az egyre tavasziasabb időjárás hatására

a nagyobb tavainknál a napokban megindult a lárvák fejlődése,

ezért indokolt a védekezést megkezdeni. Elsőként a Velencei-tó nádasaiban végeznek biológiai szúnyoggyérítést.

Célzott védekezés

A biológiai eljárás során egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt, fehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a vízbe, ahol a lárvák fejlődnek.

A szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszélyt,

a felhasznált dózisban minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. Ezt a folyadékot repülőről juttatják a Velencei-tó nádasaiba.

Pénteken kezdődik a szúnyogírtás Forrás: H. Szabó Sándor

A katasztrófavédelem kiemelt célja, hogy nagyobb arányban történjen biológiai szúnyoggyérítés. Ehhez arra van szükség, hogy a szakértők feltérképezzék a szúnyogok kifejlődési helyeit, hogy célzottan és hatékonyan lehessen védekezni.