Tovább lassult a járvány terjedése Magyarországon, 6,5 százalékos a növekedés

Vágólapra másolva!
38 új eset van, ezzel 623 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma (ez az összes fertőzöttet jelenti a járvány kezdete óta). Meghalt öt idős krónikus beteg, a legfiatalabb 79 éves volt. Meggyógyult egy fertőzött. 6,5 százalékos növekedés, két napja 6,7 volt, előtte március 10-én volt ilyen alacsony. 
Vágólapra másolva!

Az aktív esetek száma 553, vagyis ennyi ember fertőzött jelenleg az országban. 43 ember meggyógyult, 26 ember meghalt. Az elmúlt 24 órában meghalt idős emberekről az alábbi adatokat láthatjuk a kormányzati tájékoztató portálon:

89 éves férfi, alapbetegségek: post TBC, mellhártya összenövés, prosztata-betegség
81 éves nő, alapbetegségek: magas vérnyomás, agyi infarktus
79 éves férfi, alapbetegségek: magas vérnyomás, COPD krónikus tüdőbetegség, érszűkület, veseelégtelenség, szív- és érrendszeri megbetegedés
86 éves nő, alapbetegségek: veseelégtelenség, magas vérnyomás
80 éves férfi alapbetegségek: magas vérnyomás, szívelégtelenség, cukorbetegség

Ami az új fertőzéseket illeti, a mostani 6,5 százalékos adat a vírusgörbe laposodását jelzi. Szerdán 6,7 volt, akkor a következőt írtuk: "ilyen alacsony nem volt, amióta csoportos megbetegedések vannak. Március 10-én nem változott a fertőzöttek száma, maradt 12, mint előző nap, azóta nem volt ilyen alacsony növekedés. Vagyis, amióta van növekedés egyáltalán két nap között, ez az eddigi legalacsonyabb. Az exponenciális növekedés a lényeg a fertőzések terjedésének tekintetében, az emelkedés pedig mindössze 6,7 százalék." Most pedig még ennél is valamivel biztatóbb az eredmény, 6,5 százalék.

Tehát egyre laposabb a járványgörbe, ezért nagyon fontos, hogy továbbra is minimalizáljuk a kontaktok számát; aki csak teheti, maradjon otthon!

Megyékre osztott bontás az összes fertőzöttről:

Forrás: koronavirus.gov.hu

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi meghalt fertőzöttek adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért

nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.