Továbbra is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket a bíróságokon

2020.04.03. 17:27

Megszűnt ugyan a március 15. óta tartó rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon, de a járványügyi intézkedéseket továbbra is be kell tartani - tájékoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken az MTI-t.

A kormány március 31-ei, a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló rendelete értelmében a bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is működnek.

Továbbra is mindenkinek be kell tartania azonban azokat az intézkedéseket, amelyek a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják - közölték.
A bíróság épületébe az ügyfelek főszabályként továbbra sem léphetnek be, és a személyes ügyfélfogadás is szünetel a bíróságok kezelőirodáin.

Illusztráció.Forrás: Shutterstock

A bíróság az eljárási cselekményeket lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat, vagy más elektronikus, kép- és hang továbbítására alkalmas eszköz útján hajtja végre.Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus ügyindítás, amelyhez ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció szükséges.

A papíralapú beadványok postai úton nyújthatók be.

A jogszabály rendezi a polgári, közigazgatási, gazdasági és büntető ügyszakokban az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokat is, amelyek a bíróságok honlapján, illetve a kapcsolódó hivatkozásokban olvashatók.

Az OBH közleményében olbasható, és ahhoz kapcsolódva még hét linken a veszélyhelyzet ideje alatt érvényes polgári peres, illetve nemperes eljárásokra, a bírósági végrehajtásra, a fizetési meghagyásos eljárásra, a büntetőeljárásokra, a közigazgatási bírósági eljárásokra, valamint a bíróságok szervezetére és igazgatására vonatkozó részletes tájékoztató.

Az ügyfelek részletes tájékoztatást kaphatnak itt.