Tűzgyújtási tilalom van érvényben hét megyében

2020.04.03. 14:06

Hét megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területein tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban.

A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották.

Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Megkezdődtek a kerti munkák, és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

Amennyiben az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos, például Budapest teljes területén.

Hét megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat (illusztráció).Forrás: MTI

Ha a rendelet engedi az égetést, az alábbiakra kell figyelni:

• A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
• Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag,
• Legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám,
• Ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet,
• Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
• Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
• Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.
• Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét.

A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után.

Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.