George Friedman: A járvány visszaigazolta a nemzetállamok létjogosultságát az EU-ban

2020.04.04. 08:46

A koronavírus-fertőzés megjelenése után az Európai Unió eltűnt a színről, a járvány visszaigazolta a nemzetállamok létjogosultságát az EU-ban - mondta a Magyar Nemzetnek az egyik legismertebb amerikai geostratéga, a budapesti születésű George Friedman. A Geopolitical Futures elemzőportál irányítója a szombaton megjelent interjúban kijelentette: az Európai Unió mint szuperkormányzat időszaka csak átmenetinek bizonyult.

Nem arról van most szó, hogy a nemzetállamok felemelkednének, hanem arról, hogy sohasem merültek feledésbe. 

A nemzetállamok nem ruházhatják át a szuverenitásukat egy multinacionális tényezőre   

- mondta Friedman, aki szerint az európai közösség, mint szabadkereskedelmi együttműködési forma, jó elképzelés. A közös európai kormányzás eszméjét ugyanakkor túlgondolták: ehhez az EU a kellő önbizalommal sem rendelkezett, 

a tagállamok pedig - és ez a fontosabb - visszavették a szuverenitást. Nem Brüsszelhez rohangáltak, hogy mit tegyenek, hanem maguk cselekedtek.  

Az amerikai szakember szerint az EU-nak most megmutatkoztak a korlátai. 

Háború vagy járvány idején nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy számonkérhető döntéseket hozzon  

- mondta.

George FriedmanForrás: YouTube/Stratfor

Az elemző beszélt arról is, hogy mi lehet a járvány hatása az amerikai elnökválasztásra. Mint mondta, a jelenlegi elnök, Donald Trump megítélése most egész jó, ideértve a kétezer milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomag fogadtatását. Az elnöknek most egyszerre kell egy természeti, gazdasági és társadalmi válságot menedzselnie. Különös ember, és bírálatok is érik, de a polgárok általában úgy látják, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és érti, miről van szó. Ellenfele, Joe Biden teljességgel láthatatlan, kámforrá vált.

Trumpnak szerinte előbb-utóbb meg kell hoznia "azt a nehéz döntést, hogy fenntartsuk-e a távolságtartást vagy feloldjuk". Úgy vélte, ha az elnök megfelelően lép, akkor a nagy vezetőink egyikeként vonulhat be az amerikai történelembe.