Operatív Törzs: Kontroll alatt tartható a járvány - szombati tájékoztató

koronavírus, járvány, vírus, utca, Budapest, biciklis, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Vágólapra másolva!
Az eddigi, időben bevezetett intézkedéseknek köszönhető, hogy Magyarországon nincsen robbanásszerű növekedés a koronavírusos fertőzésekben - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján. Az Origo kérdésére azt is elmondta, hogy az egyik budapesti idősotthonban szobakarantént rendeltek el, mert ott több embert is megfertőzött a vírus.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy egy hónappal ezelőtt jelent meg Magyarországon a koronavírus.

- tette hozzá. Köszönetet mondott mindenkinek, hogy segített ennek a helyzetnek a létrehozásában.

Kontroll alatt tartható a járvány

- mondta Müller Cecília.

Az a határozat, az irányelvek, amiket kiadtak viszont szigorúan betartandók - mondta Müller Cecília. Most a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk, így nem lehet lazítani semmilyen szinten.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a zárt intézményekben fokozottan tartsanak be minden rendszabályt, mert ott sokkal könnyebben tud terjedni a vírus.

Müller Cecília az Origo kérdésére azt mondta, hogy az egyik idősotthonba bejutott a fertőzés, ezért többen is fertőzötté váltak.

- tette hozzá. Az intézményben a mozgást is szigorúan korlátozták, szobakarantént rendeltek el. 200 mintavétel történt eddig, és talán sikerül megfogni a továbbterjedést - mondta Müller Cecília.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy eddig több mint 12 ezer hatósági házi karantént rendeltek el.

Hat repülőgéppel érkezett orvosi szállítmány Magyarországra

- tette hozzá. Szombaton hét repülőgéppel, köztük a világ legnagyobb teherszállítójával érkeznek Magyarországra védőeszközök.
Lakatos Tibor hozzátette: a szállítmányok kirakodása, raktárba szállítása folyamatos, Kínából egy An-124-es típusú teherszállító repülőgép hoz védőfelszereléseket Magyarországra. Beszámolt arról is, hogy az operatív törzs pénteken mintegy 50 kórházba és a rendőrséghez juttatott védőeszközöket, utánpótlásukat folyamatosan szervezik.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy eddig a kijárási korlátozással kapcsolatban 1894 szóbeli figyelmeztetést tettek, de ha szükséges, akkor erőteljesebb eszközökkel is fellépnek.

- mondta.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tesztek egy része megbízható, egy másik része pedig nem. De sok termék van a piacon, ami nem megbízható.

Az álhírekről Lakatos Tibor azt mondta, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a hatóságok a rémhírek miatt Felelős beosztásban lévő személyek is olyanokat állítanak, amiben ott van a rejtett félelemkeltés - mondta Lakatos Tibor.

Müller Cecília arról is beszélt egy kérdés kapcsán, hogy az egészségügyi tervekben pontosan meg van határozva, hogyan bővítik a kapacitásokat a jövőben. Mindezek mellet biztosítva vannak a meglévő ellátási keretek.

Képzés is zajlik, hogy egyes szakemberek az intenzív osztályon tudjanak dolgozni.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy 58 szálláshelyet biztosítottak, ha szükséges lesz emberek átcsoportosítása, akkor ott tartózkodhatnak. Ezeket szükség esetén lehet majd használni. Nem betegek kerülnek ide, hanem olyanok, akik segítenek a vírus elleni harcban - tette hozzá.

Müller Cecília külön kérte, hogy az egészségügyi dolgozók vigyázzanak magukra, a hatóságoknak értesülniük kell arról, hogy egy adott egészségügyi dolgozó beteg-e. Mindenki figyeljen saját magára - tette hozzá.