Összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A vizsgálat a szerek közül 14 esetben nem igazolta teljes körűen a címkén vállalt tisztító, fertőtlenítő hatásokat, de mindössze két, kizárólag webshopban kínált termékről derült ki, hogy teljesen hatástalan. 

A hatósági fellépés eredményeként az egyik honlap már elérhetetlenné vált. A fogyasztóvédelmi eljárások azonban folyamatban vannak, az e-kereskedelemben kapható kézfertőtlenítők ellenőrzése folytatódik.

A 19 féle antibakteriális hatásúként árult szappan és tusfürdő közül négy folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján. 

A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat,  

21 típusból összesen két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen.

Az ígért fertőtlenítő hatást csak részben teljesítő termékek a csomagoláson, címkén olvasható információk módosítása után forgalmazhatóak.

Az ITM a vizsgálati eredményeket megküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely piacfelügyeleti hatóságként eljár a jogsértő vállalkozásokkal szemben. A tárca a veszélyhelyzet meghirdetése óta figyeli a tisztességtelen kereskedelmi ajánlatokat és a megtévesztő tájékoztatást, indokolt esetben pedig határozottan fellép a magyar családok védelme érdekében.

Forrás: Pexels.xom

A WHO ajánlása szerint az egyéb elővigyázatossági szabályok betartása mellett a szappanos kézmosás védelmet biztosít a fertőzés ellen.

A túlzott kézfertőtlenítés akár káros is lehet, kiszárítja a bőrt, amely kirepedezve könnyebben fertőződik. 

A járvány terjedésének lassítását akkor segíthetjük a leghatékonyabban, ha betartjuk a kijárási korlátozást, és kizárólag alapos indokkal mozdulunk ki otthonról – írja közleményében a minisztérium.