Miután a fővárosi ellenzéki polgármesterek tiltakoztak, hogy az általuk vezetett önkormányzatoknak is adópénzeket kell átadniuk a kormány által életre hívott járványügyi alapba, Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője egy internetes bejegyzésben reagált. Szerinte az ellenzéknek most is fontosabb a saját zsebe, mint a járvány elleni védekezés.

Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a kormány a közös teherviselés jegyében járvány elleni védekezési alapot hoz létre. Szombaton kiderültek egyes részletek is: a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot a minisztériumoktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez. Utóbbiaknak a gépjárműadón keresztül kell hozzájárulniuk az alaphoz, ami összesen mintegy 34 milliárd forintot jelent. 

A bejelentés hírére a fővárosi ellenzéki polgármesterek állásfoglalást kezdtek el köröztetni, amelyben tiltakozásukat fejezték ki a kormány tervezett intézkedései, különösen a gépjárműadó átcsoportosítása ellen. Az első nyilatkozatokból az látszik, hogy maguk az ellenzéki pártok sem tudják elfogadni az arányos teherviselést, ismét meglékelve a nemzeti összefogást.

"Már meg sem lepődünk... Eddig az ellenzéki pártok azon siránkoztak, hogy legyen összefogás és minél több pénzt kell fordítani a vírus elleni védekezésre. Most itt a remek alkalom! Úgy tűnik azonban, hogy amikor már nekik is felelősséget kell vállalni, akkor már nem is olyan fontos ez a dolog" - reagált Farkas Örs az első, ellenzéki megnyilvánulásokra, kiemelve, hogy arányaiban a pártoknak és az önkormányzatoknak kell a legkevesebbet beleadniuk az alapba.

Nyilvánvaló volt mindig is, de most itt a bizonyíték: ha beszélni kell róla, akkor az ellenzék mindenhez ért, mindenkiért aggódik és mindenkit meg akar védeni, de ha tenni kellene valamit, akkor azért a saját zsebük mindig fontosabb lesz

- húzta alá a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője. 

Semmit nem változott ez az elmúlt 20 évben

- zárta gondolatait.