Munkaszüneti napokon sincs kamionstop, így a magyarországi vállalkozások rugalmasabban tudnak működni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos áruellátás érdekében a kamionok visszavonásig hétvégi korlátozás nélkül hajthatnak a magyarországi utakon. A kamionstop az ünnepek körüli munkaszüneti napokon, így húsvétkor sem lesz érvényben.

Képünk illusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

A forgalomkorlátozást főszabály szerint a tavaszi hétvégéken szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig kellene alkalmazni, de az a munkaszüneti napokra is kiterjedne. Ennek megfelelően a kamionstop a következő napokban április 9., csütörtök 22 órától április 10., péntek 22 óráig, majd április 11., szombat 22 órától április 13., hétfő 22 óráig tartana. A közúti áruszállítás zavartalansága miatt azonban a korlátozást visszavonásig felfüggesztették.

Az ITM kiemelte, hogy az intézkedés lehetővé teszi, hogy a magyarországi vállalkozások még rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek folyamatos áruellátásáról, a készletek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról. Hozzátették, hogy egyebek mellett a teherautó- és buszsofőrök számára előírt vezetési és pihenőidők ideiglenes módosításával is megkönnyítették a közúti fuvarozást.