Négynapos üléssel folytatja munkáját a parlament

2020.04.05. 13:11

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn szavazhatnak a származási hely lakcímkártyára történő felvezetéséről, míg kedden és szerdán összesen tizenegy előterjesztést tárgyalnak.

A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik. 

  • Két, a közelmúltban elhunyt korábbi szocialista képviselőről, Csákabonyi Balázsról és Fazakas Szabolcsról emlékeznek meg, majd a napirend előtti felszólalások következnek.
  • A határozathozatalok ideje alatt várható döntés arról a kormánypárti előterjesztésről, amely a származási helyet is feltüntetné a lakcímkártyákon.
  • A parlamentnek mentelmi ügyekben is döntenie kell, többek között a jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogának felfüggesztéséről dönthetnek a képviselők. Mint ismert, a Betyársereggel jó kapcsolatot ápoló képviselő barátaival uniós választási plakátokat rongált meg. 
  • A szavazások után az azonnali kérdésekre és a kérdésekre is két-két óra áll rendelkezésre.
Holnap kezdődik az Országgyűlés négynapos üléseFotó: Csudai Sándor - Origo

Kedden öt javaslat tárgyalása kerül napirendre: a büntetőeljárásról szóló törvény módosítása, az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások területén betöltött szerepének erősítése, valamint a területfejlesztésről szóló jogszabály változtatása.

Szerdán további hat általános vitát tartanak. Szó lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztéséről, valamint hat felsőoktatási intézmény alapítványi formára történő átállásáról.

Az Országgyűlés ülése húsvét után, április 14-én, kedden érhet véget. A képviselők ekkor azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.