Letartóztatása után is igényelte az ápolási díjat egy férfi

2020.04.06. 14:43

Az ügyészség vádat emelt egy Csongrád megyei férfi, és élettársa ellen, mert a férfi letartóztatása előtt két nappal megítélt ápolási díjat továbbra is igénybe vették.

A férfi számára 2017. március 3-án állapítottak meg havi 55.800 forintnyi ápolási díjra való jogosultságot, gyereke ápolása miatt. A határozat tartalmazta azokat a figyelmeztetéseket, melyek szerint a jogosultság feltételeiben való változásokat 15 napon belül be kell jelenteni, illetve a jogosultságot meg kell szüntetni, ha az illető nem tudja tovább teljesíteni ápolási kötelezettségeit. A határozatot a férfi és élettársa is átvette.

A férfit 2017. március 6-án őrizetbe vették, majd két nap múlva letartóztatták, melyet a 2019. novemberi elítéléséig fenntartottak. Ezután a férfi börtönbe került. Emiatt a férfi már nem volt jogosult az ápolási díjra, de erről sem ő, sem az élettársa nem szólt, az asszony továbbra is felvette a pénzt.

2017. júniusában megállapították, hogy a férfi ápolási díjra nem jogosult, ezért 143.964 forint visszafizetését, és a folyósítás megszüntetését rendelték el számára. A pénz visszafizetésére nem került sor.

A férfi és élettársa ellen az ügyészség szociális juttatással visszaélés miatt vádat emelt, és megállapították, hogy a férfi ezt visszaesőként követte el.

Az ügyészség a férfi számára elzárás, míg a nővel szemben közmunka kiszabását javasolta.