Csak a záhonyi határátkelőn lehet Ukrajnába belépni

2020.04.07. 15:15

Keddtől a záhonyi kivételével valamennyi magyar-ukrán határátkelőt ideiglenesen leállította az ukrán határőrség - írta a rendőrség honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ukrán fél tájékoztatása szerint a hétfőn 23 órától életbe léptetett rendelkezés szerint az utazók Ukrajnába történő belépése - a légi és vasúti közlekedés kivételével - kizárólag autóval történhet. A gyalogos átléptetés és az utazók busszal és mikrobusszal történő átszállítása megszűnik.

Egy hete még sokan gyalogosan érkeztek a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyhez ( Záhony, 2020. március 30.)Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Ukrajnába történő kilépésre kizárólag a Záhony és a Csap közötti közúti határátkelőhelyet lehet használni, a barabás-mezőkaszonyi, a beregsurány-asztélyi, a lónya-haranglábi és a tiszabecs-tiszaújlaki átkelőket pedig ideiglenesen leállítja az ukrán fél. A nemzetközi teherforgalom beléptetése Ukrajnába a záhonyi határállomáson továbbra is folyamatos marad - olvasható a police.hu oldalon.

Záhony, 2020. március 15.Forrás: MTI/Balázs Attila

Az ukrán állami határőrszolgálat szóvivője hétfőn közölte, hogy az ukrán kormány utasítására keddtől összesen csak 19 közúti határátkelőhely marad nyitva, amelyen kizárólag saját tulajdonú gépjárművel lehet majd áthaladni, azaz a gyalogos átkelést teljesen megszüntetik. Amennyiben a szomszédos állam a határátkelőhöz nem engedi be a gyalog érkezőket, akkor értelemszerűen megszűnik az a gyakorlat is, hogy az ukrán oldalról buszokat küldenek értük, és azokkal szállítják át őket a járművek számára fenntartott, azaz nem gyalogos átkelőkön.

Az ukrán határőrszolgálat keddi jelentése szerint az elmúlt napban 6400 ukrán tért haza külföldről, közülük több mint 3300-an gyalog érkeztek a határátkelőhöz, és - az eddigi gyakorlat szerint - az ukrán hatóságok szállították át őket buszokkal az ukrán oldalra.